Visas i Palmhuset året ut. ”En ros är en ros är ros” är ett klassiskt citat av Gertrude Stein, men det är också en träffande beskrivning av de tre vinnarna i Trädgårdsförenings fototävling, som nu är avgjord.

Att det var bilder på just rosor som vann var kanske inte så konstigt, med tanke på att det var Rosariet i Trädgårdsföreningen som utlyste fototävlingen i samband med sitt 25- årsjubileum i somras.

Sammanlagt 103 bilder lämnades in av 31 fotografer som valt att närma sig den oftast taggiga skönheten på lite olika sätt. Många närbilder blev det, men även i det utsnittet fanns det en raffinerad variation.
6ED2_3.jpg
Vann gjorde Anna Nygård, med motiveringen ”En utsökt och välkomponerad bild som på ett personligt och poetiskt sätt fångar rosens klassiska skönhet”. Vinsten består av ett presentkort till en trädgårdshandel samt boken Samtal i trädgården av Karin Berglund, som dessutom utgjorde en tredjedel av juryn.

Kerstin Leyman Hofsten visade sig också vara en skicklig blomsterfotograf, så till den milda grad att hon lade beslag på såväl andra som tredje plats i tävlingen, och för det belönas med två trädgårdsböcker.

– Från den 24 november, när pristudelningen sker, och året ut kommer vinnarbilderna plus nio väldigt fina foton till att hänga upp i Palmhuset för allmän beundran. Ett perfekt sätt att drömma sig tillbaka till blomstertiden, nu när det flitiga regnandet gjort att höstrosorna har svårt att göra sig själva rättvisa, säger Lisa Brunnström på Trädgårdsföreningen.

1CC2.jpg

Andrapris. Foto: Kerstin Leyman Hofsten