Att sticka iväg och kolla in nybyggda Ostindiefararen Götheborg är en lätt match. Ta Älvsnabben, gå av vid Eriksberg och följ skyltarna. Det är lite värre att checka läget på Greve Mörner. Snacka med Länsstyrelsen, Sjöfartsmuseet och Göteborgs Hamn, dra på dykutrustningen och styra båten till exakt rätt punkt vid Rya Nabbe. Bara för att kolla på några träbitar och rostiga kanonkulor.

Mitt i natten den 27 september 1719 styrde den danske sjöofficeren Peder Tordenskiold in mot Göteborg, han hade nio slupar och tre galärer med sig.

De tog sig lätt förbi alla avspärrningar och kontroller. Så startade en överraskningskupp mot örlogsvarvet Nya Varvet.

5A64_3.jpgKaparfregatten Greve Mörner var ett av de fartyg danskarna fick ut ur hamnen men det var motvind och hon drev iväg och gick på grund mitt emot varvet, utanför Rya Nabbe på Hisingen.

Sattes i brand

Danskarna hade dock bestämt sig, svenskarna skulle inte få behålla denna båt, de valde att sätta fartyget i brand istället. De försvann sedan, troligen helt oskadda, alltmedan Greve Mörner exploderade och övergick till något som mer liknade tandpetare.

Så låg delarna av Greve Mörner där, bortglömd vid Rya Nabbe, tills man upptäckte henne vid ett muddringsarbete 1923.

Man fann rester av ett bränt akterdäck och lyfte upp tre järnkanoner i dagern.

70-årig vila

4EBE.jpgSedan fick greven nicka till under 70 år till innan nästa besök av dykare. Då var det inget som bärgades, man bottenbesiktigade, tog mått och kunde konstatera att träet fortfarande såg bränt ut och att kanonkulan låg lagom mycket i rullning, i tätt samarbete med den moderna, ökande hamntrafiken.

Ostindiefararen Götheborg visade sig ju vara en riktig skattgömma. Vem vet, Greve Mörner kanske också har gömt något speciellt skojigt allra längst ner i dyn?

Kaparfregatten Greve Mörner:
• Troligen byggd år 1717 i Frankrike
• Bestyckad med 36 järnkanoner
• Fregatten inköptes från Frankrike av kaparredaren Lars Gathenhielm
• Förliste tidigt på morgonen den 27 september 1719
• Vrakplatsen vid Rya Nabbe är uppmätt till cirka 30×7 meter, på 10–20 meters djup