Internationell manifestation för drabbad besöksnäring. Göteborgs Stads arena och eventbolag Gotevent tänder på onsdagskvällen röd belysning på Ullevi och Scandinavium. Detta för att stödja den internationella rörelsen We make events’ ljusmanifestation som genomförs samtidigt i 24 länder på fem kontinenter.

We make events-rörelsen startades för att uppmärksamma att evenemangsbranschen har drabbats hårdare än många andra branscher under covid-19-pandemin. Mässor, event, konserter och sportevenemang har varit inställda i ett drygt halvår eller spelats inför tomma läktare.

– Ju längre tiden går desto svårare blir det att åter starta verksamheten. Kompetens försvinner och med tanke på att de allra flesta evenemang har en förberedelsetid på mellan sex till arton månader förstår man att många aktörer i branschen är oroliga, fortsätter Lotta Nibell.

Mindre aktörer riskerar att slås ut

Genom att belysa byggnader med röd färg försöker branschen att något behöver göras om inte en hel näring med miljardomsättning och tusentals anställda ska försvinna.

Gotevent har klarat krisen ganska bra hittills säger Lotta Nibell:

– Genom en bra start på evenemangsåret, en snabb översyn av våra kostnader och statliga stödåtgärder har vi som bolag klarat oss relativt väl. Men bakom varje inställt evenemang döljer sig ett ekosystem av, ofta mindre aktörer, föreningar och företag, som nu riskerar att slås ut.