Prova-på-dag för hela familjen. Ruddalen är en fin, klassisk idrottsplats i västra Göteborg. Men den används inte mycket av ungdomar i närheten. På lördag 7 september arrangeras för första gången Ruddalens Dag, för att locka fler unga.

– Vi har inte någon exakt statistik, men föreningarna på Ruddalen har berättat att det är så, säger Jennifer Hankins på Askim-Frölunda-Högsbos stadsdelsförvaltning.

– Inom fotbollen har det till exempel skett en förskjutning mot elitlagen på Ruddalen, medan de klubbar som sysslar mer med ungdomsidrott har minskat, säger Jennifer Hankins.

Kan bli årligen återkommande
Hon arbetar med ett projekt som heter Frölunda Future och som bland annat syftar till att fler unga ska gå ur grundskolan med godkända betyg och att folkhälsan i socioekonomiskt utsatta bostadsområden ska förbättras.

– En del i det stora hela är att locka fler unga till Ruddalen, både för föreningarnas skull, men framför allt för ungdomarnas hälsas skull. Många använder sig inte av Ruddalen, trots att det ligger nära, säger Jennifer Hankins.

Nu arrangeras alltså den första Ruddalens dag på lördag och förhoppningen är att det ska bli ett årligen återkommande event, som också gör att föreningarna blir tajtare och samverkar mer kring Ruddalen.

Ruddalens dag pågår mellan klockan11 och 15 på lördag 7 september. Föreningar i området ställer upp och bjuder på uppvisningar och prova-på-aktiviteter inom kung fu, frisbeegolf, fotboll, handboll, orientering, klättervägg, inlines och inneband. Men också ponnyridning, skattjakt och ansiktsmålning.

För hela familjen
Det finns ett motionslopp för de allra yngsta på 450 meter och ett lite längre på 1450 meter. Priserna lottas ut. Och det är fri entré till gymmet och även till Frölundas fotbollsmatch mot Skoftebyns IF i division III. Avspark kl 12.

Hågade föräldrar som vill pröva klättervägg eller frisbee-golf är också välkomna.

– Absolut! Det här är en dag för hela familjen, säger Jennifer Hankins.

Arrangörer är SDF Askim-Frölunda-Högsbo i samverkan med idrotts- och föreningsförvaltningen och klubbarna i Ruddalen.