1200 sittplatser på nybygg läktare. Ruddalens ishall invigs fredagen den 20 januari. Det blir skridskodisco, uppvisningar och bandylandskamp mellan Sverige och Finland. “Det känns väldigt skönt att gå i mål och att vi äntligen har en sådan fin ishall på plats”, säger Andreas Nilsson, enhetschef Väster, idrotts- och föreningsförvaltningen.

Bandybanan i Ruddalen har byggts om till en ishall på grund av milda och korta vintrar i Göteborg. Hallens isyta är på 6900 kvadratmeter, det finns 1200 sittplatser på den nybyggda läktaren, café i anslutning till entrén, förråd och mötesrum.

– Vi kan dela av ishallen med skiljeväggar och nyttja isytan mer effektivt, det kan vara tre parallella verksamheter i gång samtidigt.

Längre issäsong

Rudddalens ishall är hemmaarena för flera föreningar: SK Höjden, Slottshof, BK Rosa,  IK Wega, Göteborgs långfärdsskridskoklubb och IFK Göteborg skridsko.

– Vi kommer att ha en längre säsong i ishallen och det gagnar alla föreningar som har sin verksamhet här.

Välkommet tillskott

Det är ont i isytor i Göteborg och Ruddalens ishall är därför ett välkommet tillskott i och med att den minskar trycket på andra ishallar i Göteborgs Stad.

– Det finns ett uttalat mål att nyttja anläggningarna över hela året och inte bara under issäsong. Vi kan göra andra saker i hallen under sommarsäsongen och det är superkul. Det kan till exempel vara sport, konsert eller mässor.

Stort intresse under jullovet

Föreningslivet kunde börja använda Ruddalens ishall i december och under jullovet var hallen öppen för allmänheten.

– Det var väldigt kul att se allmänheten komma tillbaka utan några som helst restriktioner. Det kom 700-800 besökare vissa dagar, så det var ett högt tryck och jätteuppskattat.

Ishallen invigs på fredag

På fredag invigs Ruddalens ishall och programmet börjar klockan 18.30. Det blir uppvisning i bandy och hastighetsåkning, invigningstal av Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, skridskodisco och bandylandskamp Sverige-Finland för pojkar 19 år.

– Det är superkul att kunna hålla Ungdoms-VM i bandy 2023 i hallen, både för föreningar och för idrotten. VM fortsätter under lördag och söndag.

Skrinnarhallen på gång

Det är fler isytor på gång i området inför kommande säsong. Målsättningen är att Skrinnarhallen, som ligger bredvid Ruddalens ishall, ska vara klar i mars.

– Att vi nu får en betongplatta inne i Skrinnarhallen medför att vi har bättre förutsättningar att hålla is med bättre kvalitet. Vi får också en tillkommande isyta på 2000 kvadratmeter som ytterligare kompletterar vårt isbestånd. Det här ger möjligheter till utökad verksamhet både under vinter- och sommarsäsong.

Diskuterar lovaktiviteter

Skrinnarhallen har tidigare nyttjats mycket av skolor och allmänheten. Skolor kan boka tider i Ruddalens ishall från januari och den är öppen för allmänheten under loven.

– Ambitionen är att hitta på lite roliga aktiviteter under sportlovet. Vi diskuterar det med föreningslivet för att främja idrotten. Går vi i mål med det är tanken att köra ett likadant upplägg under påsklovet, säger Andreas Nilsson.

Isytan är 6900 kvadratmeter och kan delas upp i tre sektioner.