Många olika aktiviteter. Sommaren i Jubileumsparken i Göteborg erbjuder många olika aktiviteter. Segla, simträna, paddla kanot, koppla av i färgglada kuber eller bada. “Vi har bytt ut sötvatten mot saltvatten i år, så det blir som ett havsbad, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare i föreningen Passalen.

Sommaren i Jubileumsparken i Frihamnen har två utmaningar: byggnationen och covid-19-pandemin. En stor del av parken är en byggarbetsplats. Det innebär bland annat att det inte finns några omklädningsrum eller duschar. Det krävs förbokning till alla aktiviteter och görs via Timecenter Jubileumsparken (se länk).

– Det är på grund av pandemin och att vi måste säkerställa hur många personer som är här för att följa pandemilagen, säger Ia Kjellsdotter.

Segling

I år finns ett sommarlägerprogram under vecka 26 till 33 för barn och unga. På måndag 28 juni startar segling, den pågår vecka 26-32, och det är fullbokat.

-Det är väldigt roligt, allt vi gör här är populärt. Det tar inte lång stund innan något blir fullbokat.

Simträning och kanoter

På måndag startar också simträningen som pågår under vecka 28-29 och 32-33. Där kan barn och unga antingen lära sig att simma eller bli bättre på att simma. På måndag startar också ett kanotprogram som pågår till och med vecka 33.

-Vi har köpt in kanoter och man kan paddla runt i bassängerna i Frihamnen. Vi tror att det kommer att bli roligt, det är fantastiskt att se parken från vattnet.

Bada i saltvatten

Det stora badet öppnar vecka 28 och kommer att vara öppet i fyra veckor. Öppettiderna är samma som när badet öppnade 2015 (se faktaruta). Man får bada i en timma. Till skillnad från förra året krävs det förbokning. Nytt för i år är också att det är saltvatten i badet i stället för sötvatten.

-Detta gör att det kan kännas lite kallare i vattnet. Det är ett test inför det stora badet som öppnar 2023. Vattnet hämtas från en saltvattenkil som sträcker sig från havet in i frihamnen, där vi plockar upp vattnet på åtta meters djup.

Sex färgglada kuber

I Jubileumsparken finns i år även sex stycken pastellmålade kuber som det går att sitta och umgås i, kanske äta sin matsäck eller mat från foodtrucks som finns på plats från 2 juli.

-Det är som små vardagsrum i olika färger och alla är tillgänglighetsanpassade. De är byggda av återvunnet material av våra parkvärdar med Simon Haglund som projektledare och Sam Carvalho som arkitekt. Det har varit vårt sätt att lära känna sommarens parkvärdar, säger Ia Kjellsdotter.

Jubileumsparken är Göteborgs Stads stadspark. De dagliga aktiviteterna bedrivs i samarbete med föreningen Passalen.