Film om förra pandemin på Arkivens dag. Håll avstånd och undvik onödiga spårvagnsresor! Det var två uppmaningar från myndigheterna när spanska sjukan härjade i Göteborg för 100 år sedan. På Arkivens dag 14 november visar Regionarkivet en nygjord film på sin webbplats just om vår förra pandemi.

Linnea Nilsson är arkivarie på Regionarkivet.

Arkivens dag uppmärksammas annorlunda i Göteborg i år på grund av covid-19. Regionarkivet på Otterhällan öppnar inte för besökare som andra år. I stället kan allmänheten ta del av en nygjord film om hur det var i vår stad för hundra år sedan när spanska sjukan härjade i världen.

 – I och med att vi lever under en pandemi nu kändes det aktuellt att se vad som hände för 100 år sedan under den förra pandemin. Vad fanns det för restriktioner, vad uppmanade myndigheterna om då? Det visade sig att det fanns många likheter med dagens läge när vi letade i arkiven, säger Linnéa Nilsson, arkivarie, som har gjort filmen tillsammans med några kollegor.

Vill väcka nyfikenhet

Den drygt fem minuter långa filmen visar foton och ger information från den tiden, och Linnéa Nilsson berättar om arkiven.

– Vi hoppas kunna väcka nyfikenhet för våra arkiv – att det finns mycket intressant och att vi bevarar historien för den som vill forska och för nyfiken allmänhet.

Hastiga skolstängningar

 När Linnéa Nilsson och hennes kollegor djupdök i arkiven efter foton, protokoll och annan information fann de att ”hålla avstånd” var en uppmaning då precis som nu. Det avråddes också från att åka spårvagn, och protokoll från allmänna folkskolestyrelsen visade att beslut togs om hastiga skolstängningar.

– Men alla förutsättningar var såklart inte likadana. Vi har till exempel inte samma trångboddhet nu som då. Difteri och alla möjliga andra sjukdomar var dessutom stora samtidigt för 100 år sedan, säger Linnéa Nilsson som under arbetet funderade kring hur vi kommer att dokumentera dagens corona-pandemi.

Ligger kvar på hemsidan

 Filmen har premiär på Arkivens dag, men kommer att ligga kvar på webbplatsen för alla att titta på när det passar.

– Jag hoppas att många kommer att titta på den. Vi brukar ha ungefär 100 besökare på Arkivens dag, så med filmen når vi nog ut bredare.