Motiv från stadsdelar. Göteborg fyller 400 år nästa år och redan nu har Göteborg Energi med hjälp av sommarjobbare startat firandet genom att liva upp stadens många elskåp med motiv från tio klassiska göteborgska stadsdelar.

Göteborg Energi kommer under sommaren att liva upp sina annars gråa elskåp med totalt tio olika illustrationer. Illustrationerna föreställer allt från klassiska landmärken som Saluhallen, Slottsskogen och Saltholmen till stadsdelar som Ruddalen samt Gamlestadstorget.’

Föreningen Göthenburgo har samlat in förslag

– De tio olika illustrationerna är hämtade ur ett digert material om göteborgarnas favoritplatser inför 400-årsjubileet, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021, på Göteborg & Co.

Det är föreningen Göthenburgo som har samlat in förslag på platser och byggnader från invånare i samtliga stadsdelar i Göteborg.

Detta underlaget har sedan illustrerats av tio olika illustratörer, en från varje stadsdel. Hela arbetet om 100 illustrationer kommer att visas i en utställning på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern från mitten av augusti 2020.

Ska sättas ihop till en hel karta

Till jubileumsåret nästa år kommer de 100 illustrationerna också att sättas ihop till en hel karta över Göteborg.

Arbetet med att liva upp elskåpen genomförs av totalt 50 sommarjobbare och sju handledare inom Göteborg Energi. Målsättningen är att hela 4 000 elskåp fräschas upp. Arbetet pågår under juli till augusti. Väder och vind styr lite hur många skåp som blir klara.

– Pandemin hotade att göra en stor del av stadens feriearbetande ungdomar sysslolösa i sommar. Därför kavlade vi upp ärmarna för att hitta nya möjligheter. Många elskåp behöver en uppfräschning och det känns extra roligt att vi nu kan göra dem fina med illustrationer som skapats inför 2021-jubileet, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi, i en kommentar.

Projektet med illustrationerna på elskåpen är formellt ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborg Energi Nät AB, som äger skåpen, och flera andra aktörer i Göteborgs Stad.