Instruktörer ger tips och råd på plats. Nu är våren här och vad passar då bättre än att träna utomhus? Göteborgs Stad har flera större och mindre utegym runt om i staden som är till för alla. Under våren finns chanser att träffa en gyminstruktör eller personlig tränare för att få tips och råd om hur du använder dem bäst.

Göteborgs Stad har ett 20-tal utegym med olika karaktär och storlek. Idrott- och föreningsförvaltningen äger fyra stycken – Dalen, Ruddalen, Skatås och Kvibergs Park – medan Park- och naturförvaltningen ansvarar för övriga.

– Sedan finns det även fler aktörer, till exempel bostadsbolag, som har satt upp utegym, säger Malin Larsson, samordnare friskvård på Idrott- och föreningsförvaltningen.

Ruddalen först ut
Utegymmen är gratis att träna på och öppna dygnet runt. De består ofta av utrustning med en belastning och sådan där du kan träna med egna kroppsvikten. Under våren finns det flera tillfällen där en gyminstruktör eller personlig tränare från Idrott- och föreningsförvaltningen är på plats för att visa hur du använder utrustningen.

– Det är bra för alla för att få ut mesta möjliga efter sina förutsättningar. För nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska använda utrustningen, och den träningsvana kanske behöver ny inspiration för att utveckla sin träning.

Idag onsdag 3 april klockan 17–18 är vårens första tillfälle. Då finns en pt på plats i Ruddalens utegym, som invigdes i höstas.

– Bemanningstillfällena med gyminstruktör eller pt uppskattas. Vid flera av våra tillfällen har det varit 50 personer, säger Malin Larsson.

Får positiv respons
Det är svårt att mäta antal besökande i utegymmen, men förvaltningen får en hel del positiv respons till sig.

– Det är enkelt och lättillgängligt. Man kan vara ute på promenad med hunden och stanna till för att till exempel göra tre fyra övningar för att stärka bålen. Så mycket enklare kan det inte vara. Vår förhoppning är att uppmuntra till rörelse och en aktiv livsstil.