Europas längsta dive coaster. Våren 2018 inviger Liseberg ännu en berg- och dalbana, nämligen Valkyria som blir Europas längsta så kallade dive coaster med en störtdykning på 50 meter rakt ner i ett hål under marken. Nu är det klart hur bansträckningen ska se ut och hur bygget kommer att påverka resten av nöjesparken.

Se mer av Valkyria här

Redan i år kan besökarna få en försmak av Valkyria i en virtuell åktur med sex simulator-stolar och VR-headset.

– Det är en snygg och pampig produktion och det känns kul att kunna visa gästerna vad som är på gång. Men det blir inget mot att uppleva Valkyrias domedagsdrop på riktigt! säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Slänggungan och Sagoslottet får maka på sig
Bygget av banans station har redan börjat, på platsen där Kanonen stod förut. Övriga attraktioner ska köras som vanligt fram till sensommaren men sen måste Sagoslottet och Slänggungan lämna plats för Valkyriabygget.

– Vi har planerat de olika byggfaserna för att det ska bli minsta möjliga inverkan i parken men det går inte att undvika helt. Det tar tid att bygga en berg- och dalbana, säger Andreas Andersen, men lovar att det kommer att vara värt varenda uppoffring.

Slänggungan får en ny placering 2018, och det finns planer på att ersätta Sagoslottet med en liknande attraktion inom ett par år.

Valkyria tillverkas av den schweiziska konstruktören Bolliger & Mabillard som byggt flera av världens mest ansedda berg- och dalbanor.