Bilder och film från 60-talet. När Stadsmuseet på lördag 28 januari inviger sin nya utställning ”Masthugget genom linsen” kommer många äldre göteborgare att le igenkännande åt hus, miljöer och människor som en gång präglade stadsdelen.

I Stadsmuseets samlingar finns massor av föremål och fotografier som sällan eller aldrig når besökarnas ögon. Det är ur samlingen om cirka två miljoner fotografier som museet nu plockat fram ett 40-tal svartvita pärlor fångade av fotografen John Ingels. Under tre månader 1963 dokumenterade Ingels Masthugget på uppdrag av Göteborgs historiska museum och Riksbyggen.

– Jag fick ta del av många livsöden och bekymrade kommentarer inför förestående vräkning. Flera fastigheter var redan utrymda, minns John Ingels.

Porter på premiärvisningen
Året därpå, 1964, bestämde sig filmaren Rolf Wertheimer för att fånga Masthugget inför de stora förändringar som stod för dörren.

1965 visades Wertheimers tjugo minuter långa film i TV. Den möttes genomgående av positiv kritik – fast föreningen Gamla Masthuggspojkar protesterade, och tyckte att den förmedlade ”en skamlig bild av en anrik stadsdel”.

Nu har Gamla Masthuggspojkar bytt fot och medverkar redan på lördagens invigning då det också bjuds på ett glas porter till premiärtitten.

– Ingels och Wertheimer jobbade var och en för sig utan varandras vetskap. De är båda fortfarande i livet och är glada att deras bilder visas, men bor inte längre i Göteborg, berättar Helena Joelsson Ekström på Stadsmuseet.

Stort intresse för gamla Göteborg
Även om huvudpersonerna själva, med ålderns rätt, har svårt att ta sig till Norra Hamngatan i centrala Göteborg räknar museet med att utställningen ska locka många nyfikna göteborgare.

– Vi vet av erfarenhet att det finns ett stort och utbrett intresse för bilder på gamla Göteborg, säger Helena Joelsson Ekström.

De svartvita bilderna, och den tjugo minuter långa filmen, visas på museets tredje våning fram till den 13 april.

Den 21 februari kommer museets ”Tisdagsklubben” att ta utgångspunkt i filmen och diskutera den tillsammans med projektledaren och representanter för gamla Masthugget.