Program på Gustaf Adolfs torg och Röhsska. Nationalsång, jojk och filmvisning är några av inslagen när samefolkens firas i Göteborg på onsdag 6 februari. Klockan tolv hissas den samiska flaggan på Gustaf Adolfs torg. Det är starten för en eftermiddag med flera tal och samiskt kulturprogram.

− Bland annat kommer ordföranden i Sameföreningen i Göteborg att hålla tal om den samiska flaggan och dess bakgrund. Sedan blir det tal av två kommunalråd och diktuppläsning, säger Lisa Hederstierna, som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

På Gustaf Adolfs torg kommer firandet att pågå i ungefär en halvtimme. Där blir det också jojk av Ola Stinnerborn från Kompani Nomad och den samiska nationalsången framförs på nordsamiska av Olle Edström, som till vardags är musikvetare vid Göteborgs universitet.

Skolprogram på Röhsska
Efter firandet på Gustaf Adolfs torg fortsätter programmet på Röhsska museet. I huvudsak riktar det sig i år till skolor, men även allmänheten är välkommen att delta.

Även på museet blir det sydsamisk jojk av Ola Stinnerborn. Dessutom filmvisning av ”What’s up Sápmi” och samtal som leds av Johannes Marainen från Sameföreningen i Göteborg.

Samefolkens dag firas i år för tredje gången i Göteborg. Satsningen är en del av stadens arbete för mänskliga rättigheter och för att lyfta fram och synliggöra nationella minoriteter.