Musik och läsning den 6 februari. Samefolkets dag firas digitalt på stadsbiblioteket i Göteborg den 6 februari. Det blir samisk musik och läsning ur böcker av samiska författare.

Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och för att hedra minnet av det firas Samefolkets dag. I Göteborg brukar det äga rum på stadsbiblioteket, men i år blir firandet digitalt på grund av covid-19-pandemin.

I en film som är inspelad där bjuder Ánndaris Rimpi, Lisen Rylander Löve och  Lisen Rylander Löve på låtarna Sámi eatnan duoddariid och Sámemátto lávla.

Samverkan med Jokkmokks marknad

Det blir också läsningar av två samiska författare som är aktuella. Det är Elin Anna Labba som skrivit  Hearrát dat bidje min (Herrarna satte oss hit) och som fick Augustpriset 2020 i kategorin Årets svenska fackbok. Det är den renägande samen Moa Backe Åstot som debuterat med ungdomsromanen Himlabrand. Boken handlar om att vara en minoritet i en minoritet.

Många samer i Västra Götalandsregionien brukar ses för att fira dagen tillsammans. I år sker firandet digitalt och även i samverkan med Jokkmokks marknad som sänder digitalt 3-7 februari.

Sändningen 6 februari pågår mellan klockan 14.00 och 14.30. Du kan se den via någon av länkarna här nedan.