Har något du vill ha sagt om islamofobi? Då kan du gå på Blå ställets första arrangemang i serien Ungt samtal som börjar på onsdag 24 september. I samtalsserien finns det föreläsare som bidrar med inledande fakta och frågeställningar. Men också utrymme för alla att säga sitt.

”Sverige” är det tema som kulturhuset Blå stället i Angered valt för hösten. Inom ramen för detta arrangeras nu en samtalsserie, med ungdomar som främsta målgrupp.

– Det finns nästan ingen annan arena för det offentliga samtalet i Göteborg. Något ställe där alla kan få komma till tals. Vi vill testa och se om ungdomar kan vara intresserade av något sånt här, säger Cajsa Malmström, informatör på Blå Stället.

Utformad i samarbete med ungdomar

Men hon tycker det är viktigt att inte göra arrangemang FÖR ungdomar, de ska själva vara med och arrangera. Projektet är därför genomfört i nära samarbete med två ungdomsorganisationer som är verksamma i nordostra Göteborg; Förorternas riksdag och Destination Hammarkullen.

Eller som producenten Luis Tortosa säger:

– Ungdomarna har fått styra så mycket som möjligt. Jag har försökt blanda mig i så lite som det går.

Samtalsledaren ska låta alla tala

Tre talare är inbjudna under tre olika ämnen, på tre olika kvällar under hösten. Men tanken är inte att det ska bli några evighetslånga föreläsningar. Talarna får inleda i en halvtimma, sedan släpps ordet fritt.

– Därför har vi också engagerat Haval Al Nazar, en unge kille som själv är aktiv i en lokal ungdomsorganisation, att fungera som samtalsledare och se till att alla får säga sitt.

Det första samtalet, 24 september, inleds av Ahmed Mofty, ordförande Islamiska informationsföreningen. Det handlar om hur Islamofobin ser ut i Sverige. Om att rädslan för islam och muslimer har ökat i västvärlden efter terrordådet i USA 11 september 2001.

Sverigedemokraterna stora i Rannebergen

Nästa samtal, 8 oktober, handlar om vad svenskhet är. Vad det finns för plus och minus med att ha svensk respektive utländsk bakgrund. Det inleds av Mats Sjödin från Göteborgs Stadsmuseum.

Sist ut, 3 december, är ett samtal om Sverigedemokraterna i Angered. Det var i Rannebergen som partiet fick flest röster i Göteborg i förra valet, nästan tio procent.

– Men bör deras främlingsfientlighet accepteras i Angered? Där bli det förhoppningsvis någon från tidningen Expos redaktion som inleder, säger Luis Tortosa.

Fotnot:
Alla samtal börjar klockan 18. Det är fri entré.