Oklart när de kan öppna igen. Alla bibliotek i Göteborg är stängda sedan klockan 9 i dag, 24 november. Det är fackförbundet Vision som infört ett skyddsstopp. ”Arbetsmiljöverket kommer att göra en skyndsam bedömning av läget”, säger Anette Eliasson, sektorchef bibliotek, Göteborgs Stad.

Stadsbiblioteket hålls sedan tidigare stängt på grund av ett politiskt beslut, taget av Kulturnämndens ordförande. 24 november stängde ytterligare 24 bibliotek och alla bokbussar i Göteborgs Stad efter att ett skyddsombudsstopp lagts av fackförbundet Vision.

Vision anser att det publika arbetet på bibliotek och bokbussar inte kan utföras på ett tillräckligt säkert sätt på grund av risken för smitta.

Arbetsmiljöverket ska bedöma läget

Göteborgs Stad har nu tagit hjälp av Arbetsmiljöverket och bett dem av en bedömning av läget.

– De har lovat ett skyndsamt beslut. Vi har haft en dialog med fackliga parter och medarbetare under pandemin och har anpassat verksamheterna efter de nya rekommendationerna, säger Anette Eliasson.

Inkast på vissa bibliotek

Den som vill lämna tillbaka lånade böcker kan göra det i inkasten som en del bibliotek har, men tyvärr finns inte det på alla bibliotek, påpekar Anette Eliasson.

Om skyddsstoppet fortsätter kommer biblioteken gå ut med mer information om vad som gäller för återlämning och utlåning av böcker.

– Tills vidare rekommenderas bibliotekets app för att låna e-böcker, film med mera digitalt, eller använda bibliotekets andra e-tjänster som vägledning via webbplats. Personlig vägledning går att få genom att kontakta biblioteken via telefon eller e-post.