"Jag och min kompis!" är en välkänd sång för många barn i förskolan, men sällan har den sjungits med samma glöd som i Trädgårdsföreningen på måndagen. 600 barn och pedagoger från stadsdelar i stadens alla hörn samlades under den femte Mångfaldsfestivalen, integrationsprojektet som bara växer.

1238.jpg
– Det här är ingen föreställning – det här är på riktigt, säger Teresa Hedborg efter att ha klivit ner från scenen och i det strålande solskenet genast blivit omsvärmad av unga beundrare.

– Se dig omkring, barnen träffas och leker med varandra. Många pratar om mångfald och integration, men det är precis det här som det handlar om, och det visar att integration är möjligt, säger Teresa Hedborg.

Språkutveckling med musik

Det är nu fem år sedan hennes Mångfaldsfestival startade, efter att förskolorna i Hjällbo och Majorna började besöka varandra för att spela och sjunga tillsammans. Sedan dess har allt fler stadsdelar och skolor anslutit sig och besöker varandra som vänskolor kors och tvärs över stan.

– Var tredje vecka kommer klasserna till mig, till mitt Upplevelserum på biblioteket i Hjällbo, där vi med hjälp av alla sinnena utvecklar språket genom musiken. Däremellan åker skolorna till varandra och sjunger och dansar tillsammans, säger Teresa Hedborg.

7270.jpg
Föräldrarna träffas ”på köpet”

Mellan varven är det dags för föräldrakonserter, ett inslag med många dimensioner.

– Att de vuxna från olika stadsdelar, som till exempel Torslanda och Biskopsgården, träffas är minst lika viktigt ur integrationssynpunkt. Om båda generationerna ser att det inte är några konstigheter att umgås är mycket vunnet, säger Teresa Hedborg.

1E_15.jpg