Öppet till 23 varje dag. På Norra Älvstranden kommer du kunna reservera, hämta och lämna tillbaka biblioteksböcker i samband med att du handlar mat. Den 22 april öppnar en obemannad biblioteksservicestation i samma hus som Ica Kvantum Sannegården.

I höstas berättade Vårt Göteborg att Norra Älvstranden kommer få två biblioteksfilialer med generösa öppettider och möjlighet till självservice. Nu öppnar den första av dem. Den 22 april invigs en biblioteksservicestation i samma hus som ICA Kvantum Sannegården. Tanken är att biblioteksfilialen ska möta sina besökare där de befinner sig och locka nya biblioteksanvändare.

− Vi ger möjlighet att på ett enkelt sätt hämta och lämna beställda böcker och annan media. Kanske i samband med att man gör andra ärenden, eftersom servicestationen ligger i samma hus som mataffären och har hög tillgänglighet, säger Anna Byvald, enhetschef för Lundby bibliotek.

Bibliotek för barn och familjer

Lokalen kommer att vara obemannad och biblioteksservice Sannegården bygger helt på självbetjäning. Under öppettiderna, som är varje dag mellan 7 och 23, är lokalen olåst och det enda som behövs är ett bibliotekskort.

Under året öppnar även den andra filialen som ska bli ett mindre bibliotek för barn upp till sex år och deras vuxna på Monsungatan vid Eriksbergskranen. Det kommer också finnas möjlighet för andra åldersgrupper att lämna och hämta beställda böcker.

− Vi jobbar för fullt och planerar att öppna det lilla biblioteket på Monsungatan i juni, säger Anna Byvald.

Filialerna är komplement till de ordinarie biblioteken ett resultat av utredningen ”Framtidens bibliotek i Göteborg”. I utredningen kartlades hur biblioteksservicen är utspridd i Göteborg i förhållande till var människor bor och rör sig idag. Utredarna tittade också på framtidens behov av bibliotek med tanke på hur Göteborg kommer att utvecklas och växa.