Lindholmens bryggförening, Sällskapet Hortikulturens vänner och Göteborgs rosensällskap är tre av de föreningar som fått verksamhetsbidrag av park- och naturnämnden. Nämnden delar ut sammanlagt 50 000 kronor till naturevenemang, vackra trädgårdar och naturvård.

Grattis, Maria Berggren, ordförande i Lindholmens bryggförening – ni får 5000 kronor i bidrag av park- och naturnämnden till arrangemanget Syrenernas dag!

– Åh, vad roligt. Vi sökte 15 000 kronor, men pengarna ska förstås räcka till flera och det här var ju faktiskt första gången vi sökte.

När infaller Syrenernas dag?

– Exakt dag bestäms först senare, men vi brukar ha den i månadsskiftet mellan maj och juni. Skulle det bli en tidig sommar och syrenerna är överblommade, så gör väl inte det så mycket – då har vi det trevligt ändå.

Är det här en lång tradition?

– Vi har hållit på sedan åttiotalet. Men bryggföreningen har ju bara funnits sedan 2009. Innan dess var det föreningen Slottsberget/Lindholmen och vår samfällighetsförening som höll i arrangemanget.

Var håller ni hus?

– Sedan bryggföreningen tog över samlas vi på drottning Blancas strand – alldeles nedanför Slottsberget. Det är en av de vackraste platserna i hela Göteborg med en hänförande utsikt över hela hamninloppet.

Förutom Lindholmens bryggförening får ytterligare ett antal sökande bidrag från Park- och naturnämnden:

• Trädgårdsamatörerna tilldelas 15 000 kronor som ska användas till att öka intresset för vackra trädgårdar och att sammanföra personer med trädgårdsintresse.
• Sällskapet Hortikulturens vänner får 11 000 kronor för att öka trädgårdsintresset och värna om vårt gröna kulturarv.
• Torpadammens vänner får 7500 kronor till sitt arbete med att värna naturen vid Torpadammen i Högsbo.
• Göteborgs Rosensällskap får 10 500 kronor i bidrag.
• Stadsplanering Forum på centrala Hisingen får 5000 kronor för att genomföra Flunsåsstråkets dag.