Göteborg ska bli Nordens ledande stad för handikappidrott. Genom att anlita handikappade elitsimmaren David Lega som ambassadör hoppas Leif Nilsson på Göteborg & Co att flera tunga arrangemang landar i Göteborg.

– Som första stora evenemang hoppas jag att vi kan få hit VM i friidrott för handikappade 2010. Det vore roligt, Göteborg är en friidrottsstad, säger David Lega.

Att söka VM och EM är en långsiktig process där det tar tid innan resultaten börjar synas.

Först i världen med målsättningen

– Det är unikt att en stad går in så här och satsar långsiktigt på att få olika handikappevenemang, säger David Lega som går så långt att han hävdar att Göteborg är först i världen med en sådan målsättning.

För Leif Nilsson, vice vd på Göteborg & Co, är det Göteborgs ställning som evenemangsstad som är bakgrunden.

– Vi vill ha fler evenemang till Göteborg, det är vad det handlar om, det bra för staden. Det genererar besök och gästnätter. Konkurrensen är så stor idag att man måste bredda sig för att få hit evenemangen, säger han.

”Unga människor behöver förebilder”

Under sin karriär som handikappad elitsimmare slog David Lega inte mindre än 14 världsrekord, varav fem fortfarande gäller. Han blev insipirerad att börja simma när Göteborg stod värd för VM i simning för handikappade 1986.

– Den här satsningen sluter cirkeln för mig. Unga människor behöver förebilder och kanske i ännu högre grad handikappade barn för att de ska kunna se och förstå vad som är möjligt, säger David Lega.

Det finns väldigt många olika EM och VM för handikappade att söka, några känns mer angelägna än andra.

– Friidrott, simning, bordtennis och rullstolsbasket och rullstolsrugby är idrotter där Sverige ligger långt framme och de är särskilt intressanta, säger David Lega.

Svenska Handikappsidrottsförbundet står bakom satsningen att söka olika VM och EM.