Utgår från dödssynderna. Schillerska gymnasiets klass i litterär gestaltning står på onsdag den 16 mars på scen i stadsbibliotekets rum för unga, Dynamo. Där läser eleverna ur sin nyutkomna bok SYND som utgår från de sju dödssynderna.

Föreställningen gestaltas genom att en av eleverna läser några rader ur Dantes Inferno som anknyter till just dödssynderna. Mellan de olika styckena av Dante kommer eleverna att läsa egna texter som de har skrivit inom ramen för kursen Litterär gestaltning. Varje elev har ungefär fem minuter på sig för sin egen text.

– Vi hade en uppvisning den 2 mars och det var det mest fantastiska som jag har varit med om – det var en sakral stämning. Då var det den ena halvan av klassen som läste, nu är det dags för den andra, säger Lars Kromsten, lärare på Schillerska och den som håller i kursen.

Kursen har funnits i tio år
Schillerska gymnasiets kurs Litterär gestaltning har funnits i tio år och alla som vill söka är välkomna. Kursen håller ett högt tempo och de som väljer kursen gör det för att de är intresserade av att läsa och skriva.

– I klassen bygger var och en av eleverna upp en story utifrån ett övergripande tema. Jag går igenom litterära grepp, hur man bygger upp en konflikt och hur man skapar en inre dialog. Sedan arbetar vi med texterna. Det är väldigt viktigt att man lär sig att ta och ge kritik och del elever kan dessutom vara ganska blyga, säger Lars Kromsten.