Alla kan lära sig segla. En populär aktivitet i Jubileumsparken är sommarens seglarläger. Här får barn med eller utan förkunskaper, och oavsett funktionalitet, lära sig att segla i hamnbassängen.

– Vi har lärt oss hur man seglar och knyter knopar. Man ska dra i repet och kryssa när vinden kommer mot en, säger Celine som deltagit i sommarens första lägervecka. Kompisen Haadi instämmer och säger:

– Jag har lärt mig att knyta stoppåtta! Och segla halvvind, då åker båten snabbt!

Båtar som alla kan segla

På lägret får barnen lära sig att segla i Acessjollar, en båt som är anpassad för alla, oavsett förkunskaper eller funktionalitet. Båten är lik en optimistjolle, men är betydligt enklare att manövrera.

– Acessjollarna är enklare att svänga med, och har bara ett snöre som styr seglet. Sittplatserna är stabilare, och bommen sitter högt upp så den behöver man aldrig ducka för. Det viktigaste av allt – den välter inte, förklarar Mohamad, som själv lärde sig att segla i en Acessjolle i Jubileumsparken.

Nu har Mohamad arbetat som seglingsinstruktör på seglarlägren i fem års tid, och seglar på fritiden numera med GKSS i Långedrag.

Aktiviteterna anpassas efter ålder och förkunskap

Aktiviteterna på lägret anpassas något efter deltagarnas ålder och kunskapsnivå, som exempel får de i åldrarna 12–13 mer undervisning i seglingsteori uppe på torra land än de yngre barnen.

– Vissa barn som kommer hit har aldrig suttit i en båt tidigare och då handlar det mest om att testa att vara nära vatten och känna sig trygg med det, säger Mohamad.

På lägret står segling på schemat varje dag, men den varieras med andra aktiviteter som rullskridskor, skattjakter och friska bad i saltvattensbassängen i älven:

– Det var roligast att leka, segla och bada, det var lite kallt men duschen var kallast! konstaterar lägerdeltagaren Filip innan han springer i väg på veckans sista skattjakt.

Nytt läger varje vecka

Veckorna 27–32 startar ett nytt seglarläger varje måndag. Veckorna är uppdelade efter ålder, och deltagarna är 6–13 år. De fem första lägerveckorna är för nybörjare som inte har seglat tidigare, och den sista veckan är en fortsättningskurs.

Platserna till seglarlägret släpps under våren och i år blev det fullbokat fort.

– Vi har en reservlista. Om en deltagare blir sjuk eller av andra skäl inte kan komma så ringer vi nästa person i kön, säger Mohamad.

Föreningen Passalen ansvarar för aktiviteterna i Jubileumsparken i samarbete med Göteborgs Stad.