Välkomna på en nostalgitripp till Slottsskogen den 13 september. Precis som för hundra år sedan kan man då se spatserande poliser i tidsenliga uniformer och damer i tjusiga hattar. Kasper dyker också upp. Och så kan man träffa, historieberättare, herrskap och annat "löst" folk.

Ett folknöje i gammal god tradition väntar.

– Tillsammans med föreningar och organisationer verksamma i Slottsskogen välkomnas även besökare att delta i festligheterna, hälsar Annette Cegrell Sköld, initiativtagare, kulturarbetare och en av de drivande i Kaspersällskapet.

Lekar och utdragning av tänder

6D3A.jpg
– Vi ser gärna ser att besökare kommer i tidsenliga kläder, kanske med eget positiv, munspel eller vevgrammofon. Men vill man enbart betrakta allt det som sker är man förstås också välkommen, säger hon.

Markandsplatsen, där de flesta aktiviteter presenteras är på gräsmattan vid Lilla dammen, där Kasperteatern står. Där blir det invigning klockan 11.00 och däremellan lekar och utdragning av tänder!

Kasperteater och polishistoria

Där visas också Kasperteater som förr var ett stort folknöje och som nu åter spelas i Slottsskogen. Förebilden är Karl Kuhlin som under tidligt 1900-tal via satiren gav en känga åt dem han inte gillade.

I den lilla stugan, på andra sidan vägen, som en gång var parkens ”polisstation” presenteras en utställning om poliser kring sekelskiftet. I Dalslandsstugan får man besök av Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå. I Smålandstugan framförs visor och i Hallandsgården blir det föredrag om Majblommans grundare, Beda Hallberg.

Friluftskyrkans präst håller husförhör

Vill man träda en sekelskiftesdans ska man besöka Gräfsnäsgården. I landskapsstugorna kan man också smaka på hembakta specialiteter och ta del av hantverk och interiörer.

Vad sägs om en småländska bärstolen från 1600-talet som byggts om till ett stiligt skåp. Men håll i hatten för då och då dyker en av Friluftskyrkans präster upp för husförhör. Folknöjets dag, som genomförs för fjärde året i rad, är en populär tilldragelse.

Efter mastodontkonserter som Way out West kan det vara tid för festligheter av ett mindre format – folkliga och alldeles gratis. På söndag är det dags.