"Fingret i ögat", Stadsteaterns uppmärksammade seminarieserie, fortsätter i vår. Denna gång är fokus på homo- bi- och transfrågor. Under sju seminarier får publiken göra allt från att möta transan Sara Lund till att diskutera könsneutrala äktenskap och hatbrott.
Från att tidigare ha legat lite bakom både Malmö och Stockholm, håller Göteborg på att bli en HBT-vänligare kommun. Inte minst har den nystartade festivalen HBT-GBG bidragit till det.
På Stadsteatern ser man vårens upplaga av seminarieserien ”Fingret i ögat” som en upptakt till årets festival, som pågår kring månadsskiftet maj-juni.
− Vi har redan haft genus och mångkultur som teman. I samband med att HBT-GBG i år äger rum för andra gången är det ett bra tillfälle att ta upp frågan. Seminarierna startar i februari, blir mer frekventa i maj och mynnar sedan ut i festivalen, säger Mina Friberg, projektledare på Göteborgs Stadsteater.
Utmana normer med Sara Lund
Först ut den 18 februari är Claes Schmidt, eller Sara Lund som han också kallar sig sedan han kom ut som transvestit hösten 2003.
− Han har tidigare haft flera föredrag för offentlig verksamhet, för militärer och näringsliv. Nu är det första gången allmänheten får komma och lyssna, säger Mina Friberg och fortsätter:
− Alla är välkomna, men vi hoppas att alla heteropersoner tar chansen att komma hit. Sara Lund utmanar alla våra invanda normer och värderingar på ett bra sätt.
Lesbiska kvinnor i fokus
Den 17 mars är det dags för docent Lena Martinsson att ta upp jämställdhet inom HBT-rörelsen och den 14 april handlar det om HBT och om mänskliga rättigheter. Karin Lenke och Matilda Piehl från RFSL berättar om vilka samhällsmekanismer som – med heteronormen som standard – förtrycker, tystar och förnekar människor.
Under fyra måndagar i maj handlar seminarierna om äktenskapet, familjen, hatbrott och hur vårdens heteronormativitet drabbar framför allt unga och kvinnor.
− Vi vill gärna sätta fokus på tjejerna och lesbiska kvinnors utsatthet. Under HBT-GBG-festivalen kommer vi även att ha en tjejfest på Stadsteatern, säger Mina Friberg.
Biljett för 20 kronor
Seminarierna äger rum måndagar klockan 18.30 i Stadsteaterns Foajébar. Den 18 februari startar det lite tidigare, klockan 18.00. Biljetterna kostar 20 kronor och går att boka i förväg eller köpa på plats.
Seminarieserien ”Fingret i ögat” arrangeras i samarbete med stadskansliets jämställdhets- och mångfaldsenhet, enheten för mångkulturell utveckling och Levande historia i Göteborg samt statliga Forum för Levande Historia.