Hbtq-vecka för fjärde året. Örgryte-Härlandas seniorer knyter för fjärde året an till West Pride med egna hbtq-dagar. ”Seniorer med en annan läggning än normen glöms ofta bort”, säger Sara Carlsson på förebyggandeenheten.

Medan stora delar av Göteborg ännu samlar krafter och finslipar inför årets West Pride (10-14 juni), tjuvstartar förebyggandeenheten i Örgryte-Härlanda med tre egna hbtq-dagar. För fjärde året i rad har man satt ihop ett program, i första hand avsett för stadsdelens seniorer, men intresserade från andra delar av staden är också välkomna i mån av plats. Ännu har ingen annan stadsdel följt i Örgryte-Härlanda spår med ett eget brett hbtq-program.

Två föreställningar av Kärlekens pris
Efter några års erfarenheter vet Sara Carlsson och hennes kollegor vilka programpunkter som väcker störst intresse.

– Många vill till exempel gärna ta del av livsberättelser, säger Sara Carlsson som är särskilt glad över att transpersonen Angelica, 76, kommer till Björkekärrs träffpunkt för att berätta om sittt liv. Angelica är också en av ledamöterna i Göteborgs hbtq-råd och kan berätta även om dess verksamhet.

Efter Angelicas besök i Björkekärr arrangeras på tisdagen två föreställningar av ”Kärlekens pris” med Tasso Stafilidis på kulturhuset Kåkens scen. Tisdagseftermiddagens föreställningar rymmer båda berättelser, sånger och plats för reflektion.

Stadsdelen ger även medarbetare inom äldreomsorgen möjlighet att ta del av ”Kärlekens pris”.

Utrymme för samtal och reflektion
En filmvisning på Dicksonshus avslutar på onsdagen seniorernas hbtq-dagar. I Nasrin Pakkhos film ”Regnbågens sång” berättar äldre svenskar från hela landet om sina liv som hbtq-personer.

– Vid alla våra arrangemang vill vi att det ska finnas utrymme för samtal och reflektion efteråt. Vid ”Kärlekens pris” ingår det som en del av föreställningen – annars fikar vi tillsammans och pratar om det vi varit med om, säger Sara Carlsson som haft god hjälp av det lokala pensionärsrådet i planeringen:

– Det är toppen att de är så engagerade även i de här frågorna.