"Kulturmöte för seniorer" blev en trivsam träff i Bergsjön på tisdagen. Seniorer från Linnéstaden hade tagit buss 58 till Bergsjön för att gå seniorpromenad och för flera av dem var detta deras första besök i stadsdelen.

Med på resan var Lotta Malm, fritidsassistent inom äldreomsorgen och Meta Hammenberg, bibliotekschef i stadsdelsförvaltningen Linnéstaden som tagit initiativet till ett kulturmöte för seniorer i Bergsjön.

En annan bild av förorten

Den första punkten på programmet är ett besök på Bågskytten, ett ekologiskt byggt föreningshus där Assyriska föreningen i Bergsjön är värd. Vi stannar till utanför huset och tittar på föreningens gröna odlingar där det växer sallad i alla dess former.

Trädgårdsmästaren Beno Garis, som kom till Bergsjön från Turkiet på 70-talet får svara på många frågor och samtalar ivrigt med några seniorer från Linnéstaden.

5C7A.jpgInnan det är dags för lunch får vi veta lite mer om Assyriska folkets kulturhistoria.

För många av seniorerna från Linnéstaden är det första gången de besöker Bergsjön och de är förundrade över hur grönt och naturskönt det är.

– Bilden av förorten i tidningarna är ju en helt annan, säger en äldre dam som har sin syster med sig på seniorpromenaden.

Svårt bryta barriärer

Medan de tar för sig av kycklingen och riset som medlemmar från Assyriska föreningen i Bergsjön har tillagat för sina gäster från andra sidan stan fortsätter vi samtalet.

– Det är mycket positivt att de arrangerar såna här resor. På egen hand hade vi nog inte tagit oss hit, medger systrarna.

Meta Hammenberg berättar att svårigheten ofta för de äldre är att våga ta första steget och bryta barriärer mellan olika kulturer. Hon fortsätter engagerat:

4CB0.jpg– Vi själva sitter i centrum och ibland känns det som det verkligen är ”världens centrum”! Man blir hemmablind och glömmer vilka fantastiska möjligheter som finns runt omkring en.

Seniorgruppen ger sig iväg för att hinna med en rundtur i Bergsjön, både till fots och på spårvagn. Marianne Hermansson som skall guida dem manar på för att inte spräcka tidsschemat.

”Mer levande här!”

De skall ju hinna med en tur i häst och vagn också! När jag senare möter upp seniorerna vid Galaxen, Bergsjöns stadslantgård, sitter de flesta redan klara i vagnen medan några sakta vandrar upp för backen för att se sig omkring lite innan de ska bli serverade ekologiskt eftermiddagskaffe.

Alla verkar nöjda och Ingrid Wiman, pensionär från Linnéstaden svarar spontant på frågan om vilken den största skillnaden mellan Linnéstaden och Bergsjön är:

-Det är mycket mer levande här!

Det har under dagen knutits en del kontakter om ett kultursamarbete inom äldreomsorgen mellan stadsdelarna och när jag undrar om det kan bli aktuellt med ett besök av Bergsjöns seniorer i Linnéstaden framöver svarar alla inblandade ett unisont:

-Jaaa!

2A5C.jpg

En del av rundturen i Bergsjön gick med häst och vagn från stadslantgården Galaxen.