Återöppnade Hammarträffen fyller ett år. Under året har träffpunkten i Hammarkullen fyllts av aktiviteter. Holger Bergsten är sedan flera år en flitig besökare och har bland annat varit med i iPad-gruppen, lätt träning och bakning. ”Det är så trevligt med samvaron på träffen”, säger han.

Äldrekonsulent Jenny Perez Grannas märker att boende i Hammarkullen uppskattar Hammarträffen.

Hammarträffen i Hammarkullen hade efter en längre tids stängning och renovering nystart för ett år sedan. Den 13 mars firas 1 års-kalas och det bjuds på fika och underhållning från El Sistema förskola.

– Det här året har varit jätteroligt. Det känns verkligen som att träffpunkten har varit efterlängtad. Till och med nu, efter ett år, kommer folk in och undrar vad det är för fantastiskt ställe, säger Jenny Perez Grannas, äldrekonsulent på Hammarträffen.

Verksamheten är som övriga träffpunkter i Göteborgs Stad öppen för alla och det kostar inget att delta i aktiviteterna. Hammarträffen har öppet måndag till fredag och många kommer hit helt enkelt för att komma hemifrån en stund, träffa andra och ha trevligt – och så lockar de planerade verksamheterna.

Poppis med levande musik
Under året som gått har man testat många olika aktiviteter för att se vad som passar besökarna. Musikkafé med livemusik från Speldags, iPad-grupp, teknikstöd, lätt engelska, Tai Ji och annan lätt träning som gympa, boule och mattcurling är några exempel på uppskattade och återkommande aktiviteter.

– Levande musik är alltid poppis. Liksom iPad för seniorer och teknikhjälpen då kommunens fixartjänst ger tips och råd om mobilen, datorn och plattan, säger Jenny Perez Grannas.

– Jag tycker om att fylla min tid med aktiviteter och samtidigt träffa nya människor, säger Maria Szandrowska som är med i iPad-gruppen och på språkträffen i lätt engelska.

Mår bra av Tai Ji
En annan omtyckt aktivitet är den kinesiska träningsformen Tai Ji, som med långsamma och mjuka rörelser stärker både kropp och själ. På Hammarträffen finns möjlighet att träna Tai Ji en gång i veckan i samarbete med föreningen Kang Le Hua Ren.

Holger Bergsten har besökt Hammarträffen under 10–12 år och också ställt ut egna slöjdade alster där.

– Tai Ji-form, som det egentligen heter är en träning som passar alla, unga som äldre. Vi har tränat seniorer i många år och ser att träningsformen ger bra resultat. Många äldre har stela leder och uppger att de blir vigare och mjukare i kroppen och också att de sover och mår bättre, säger Billy Tran från föreningen Kang Le Hua Ren.

Matinspiration
Det är inte ovanligt att aptiten sviktar i takt med stigande ålder. Temaluncher har varit ett sätt för Hammarträffen att ge inspiration och under sportlovet ordnades en temadag om mellanmål där barn och seniorer lagade hälsosamma mellanmål tillsammans.

Den 8 mars startar en matcirkel på temat ”laga billig och bra mat från hela världen”. Förutom att ha trevligt är förhoppningen att kursen ska ge inspiration till bra mathållning.

– Vi har fått en ljus och fräsch träffpunkt, nu blickar vi framåt och tittar vi på utemiljön i anslutning till träffpunkten. Vi samlar in synpunkter och önskemål från våra besökare och hyresgäster på äldreboendet Hammarhus om hur de vill använda utemiljön och torget. Vi vet att grönska och utevistelsen främjar hälsa och välbefinnande, det vore fantastiskt att få närhet till grönska även i torg- och stadsmiljö, säger Jenny Perez Grannas.