Måndag 8 maj. Hallå där, Sara Karlsson, enhetschef Måltid, Hisingen. Restaurang Kärrahus, som ligger på entréplan på Kärrahus vård- och omsorgsboende, öppnar igen efter att ha varit stängd sedan pandemins början. Varför har det dröjt på länge?

– Vi var tvungna att renovera köket. Under tiden skötte vi produktionen av mat i ett annat kök. Vi flyttade tillbaka i oktober, men då kände vi att vi ville fixa i ordning lite i restaurangen, som var ganska omodern. Nu har vi målat om, fixat nya gardiner och nya lampor för att öka trivseln.  

Har restaurangen varit saknad?

– Ja, det ringer hemmaboende äldre varje vecka och frågar när vi ska öppna igen. Även chefer på stadens träffpunkter har hört av sig. 

Vad serverar ni?

– Lunch, som serveras mellan klockan 12 och 14. Vi har två rätter att välja mellan och en är alltid husman. Kaffe och sallad ingår, och vill man ha dessert går sådan att köpa till. Vi tar 73 kronor för en lunch och vi hoppas att seniorer ska känna att det är värt det.  

Vilka är välkomna till restaurangen?

– Den är öppen för alla men vi riktar oss till, och försöker nå, seniorer i första hand. Det är en del i vår långsiktiga plan för ett aktivt och hälsosamt åldrande. Genom stadens Seniorrestauranger, som vi kallar det, vill vi dels motverka ensamhet men också kunna erbjuda goda och näringsrika måltider till dem som kanske inte orkar laga mat själva.   

– Restaurangen är också ett bra ställe att träffas på med anhöriga för den som bor på vård- och omsorgsboendet. Som hyresgäst betalar man inget. Dock vill vi gärna att hyresgästerna ska säga till om de inte tänkt äta på avdelningen – för matsvinnets skull. 

Vad händer på återöppningen 8 maj?

– Det bjuds på alkoholfri bubbel och snittar till dem som kommer på lunchen.