Möt Liv Strömqvist, en av Sveriges främsta serietecknare, och var med om ett riktigt seriebattle. Vecka 39 är det serievecka på biblioteket i Västra Frölunda. Men redan den här veckan har serietemat tjuvstartat med en utställning där Liv Strömqvist beskriver vägen från skiss till färdig serie.

– Serier ligger i tiden. Det har kommit mycket svenska serier och det anordnas en hel del seriebattles – tävlingar där serietecknare målar live inför publik. Serier är ett talande språk, man målar sina ord, säger Jennie Wangel, ungdomsbibliotekarie på Västra Frölunda Bibliotek.

Nyskapande och politiskt provocerande

Liv Strömquist är en av de mest uppmärksammade serietecknarna i Sverige. Hon är känd för sin nyskapande och politiskt provocerande serier och har gett ut flera böcker med titlar som Hundra procent fett och Einsteins fru.

Under serieveckan medverkar hon både med en utställning i bibliotekets glasmontrar och i ”En kväll med serier” den 24 september. Kvällen är ett samarbete mellan biblioteket, Frölunda kulturhus och ungdomens hus 1200 kvadrat.

Publiken får bestämma

För högstadieelever i Västra Frölunda och Tynnered finns ett särskilt program som innehåller både föreläsningar och workshops med serietecknarna Josefin Svenske och Loka Kanarp.

Det stora seriebattlet sker den 24 september mellan klockan 20 och 21. Då möts bland andra Ola Skogäng och Stef Gaines.

– Publiken får bestämma tema och avgör också vem som vinner. Det finns även möjlighet att själv delta, säger Jennie Wangel.