“Vi gör allt vi kan för att underlätta”. Sex bibliotek i Göteborg stängde under måndagen på grund av covid-19. De är stängda tills vidare. “Vi har försökt gå ut med information om detta till alla användare, så att man inte ska behöva mötas av att det är stängt”, säger Anette Eliasson, sektorchef bibliotek.

Det finns två anledningar till att kulturnämnden har bestämt att sex bibliotek ska stängas i Göteborg från måndagen den 6 april. Det ena är skärpta direktiv från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen och det andra är att säkra bemanningen på biblioteken i Göteborg totalt sett.

Biblioteken det handlar om är Guldheden, Torslanda, Kärra, Tuve, Trulsegården och Majorna.

– Det har varit svårt att göra urvalet, vi vill ha alla öppna hela tiden så mycket det går, det är vår ambition. Vi har tittat på hur de ligger geografiskt, vi har sett till att varje stadsdelsförvaltning har minst ett bibliotek öppet och att det ska finnas bibliotek öppna i prioriterade områden i staden, säger Anette Eliasson, sektorchef bibliotek.

Har informerat
På dörren till de bibliotek som är stängda hänvisas besökaren till närmaste bibliotek.

– Vi har försökt gå ut med information till alla användare, så att man inte ska behöva mötas av att det är stängt. Vi har kontakt med användarna på olika sätt, bland annat digitalt och i våra sociala kanaler.

Besöken har minskat
Antalet besök på biblioteken har minskat de senaste veckorna.

-Det kan bli ett ökat besökstryck på de bibliotek som är fortsatt öppna, i så fall får vi titta på det. Vi har ett ansvar att se till att man inte träffas i större grupper. Vi har gjort anpassningar på alla bibliotek, till exempel har vi tagit bort sittplatser för att besökarna inte ska sitta för tätt.

Finns e-tjänster
Biblioteken försöker uppmuntra användarna att använda de tjänster som finns i appen. Där går det bland annat att låna e-böcker och e-ljudböcker.

– Vi har märkt ett ökat intresse för det.

Försöker att underlätta
Reservationer som gjordes innan biblioteken stängde finns att hämta på ett annat bibliotek. Den som väntar på en reservation kan välja var den vill hämta. Biblioteken har även infört längre lånetid och extra möjligheter att låna om.

– Vi gör allt vi kan för att underlätta. Vi har packat kassar med böcker så att man slipper gå så långt  in. Vi har haft en kampanj för 70+ där vi levererat böcker hem, det var ett jättestort intresse och vi får se om vi har möjligheter att fortsätta med det.

Stängningen av de sex biblioteken gäller tills vidare.

– Vi hoppas att situationen ska ändra sig och att vi ska kunna öppna biblioteken snart igen, säger Anette Eliasson.