Hyllning till dramatikern. I år är det 400 år sedan den engelske författaren och dramatikern William Shakespeare dog. Det uppmärksammar Kortedala bibliotek med en Shakespeare-dag. Under dagen kommer bland annat hip hop-duon TNT från Bergsjön att framföra en helt nyskriven låt baserad på ett av poetens verk.

William Shakespeare föddes år 1564 i Stratford-upon-Avon i England. Han anses vara världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna och bland hans mest kända verk finns Hamlet, En midsommarnattsdröm och Romeo och Julia.

William Shakespeare dog år 1616 – på sin 52:a födelsedag. Och med anledning av att det är 400 år sedan anordnar Kortedala bibliotek en Shakespeare-dag 4 december mellan klockan 11 och 16.

– Det är en dag för alla. Vet man vem Shakespeare var är dagen intressant, och vet man inte vem han var så finns det på ett sätt ett ännu större intresse, säger Henrik Myrberg, kulturarrangör i Östra Göteborg.

Hip hop och film
Det blir både musik, film, dans och framförande av text med koppling till den store dramatikern. Hip hop-duon TNT från Bergsjön kommer att framföra en helt nyskriven låt för första gången. Låten är baserad på Shakespeares sonett nummer 25. Filmerna Lejonkungen och Resan till Melonia kommer att visas.

– Båda bygger på gamla dramer från Shakespeare. Lejonkungen baseras på Hamlet och Resan till Melonia på Stormen, säger Henrik Myrberg,

Koppling mellan nu och då
Skådespelerskan Åsa-Lena Hjelm ska läsa utdrag ur två Shakespearedramer. Roland Heiel och Magnus Heiel Ekborg från Shakespearesällskapet kommer att framföra ett program som består av sånger och scener ur Shakespeares pjäser.

– Det blir även renässans-dans. Gratiosa renässansgruppen i Göteborg dansar danser från tiden då Shakespeare levde. Det blir verkligen en koppling mellan nu och då.

Att det var 400 år sedan William Shakespeare dog har uppmärksammats i hela världen. Både Stadsbiblioteket och Stadsteatern hade tidigare i höst en Shakespeare-vecka.