Vad är ett korpusarbete? Helt enkelt en skål, vas eller annat volymföremål av ädel metall. – Modern silverkonst när den är som bäst! tycker utställningsansvarig Mikael Nanfeldt om den belgiske silversmeden David Huyckes korpusarbeten som just nu visas på Röhsska museet.

”Pearl Sphere”, ”Ovalinder” och ”Round Square” är alla namn på objekt som i hög grad också beskriver ett formspråk tillhörande silversmeden och konstnären David Huycke, verksam i Belgien.

På Röhsska museet görs nu en internationell utblick som introducerar detta starka konstnärskap för en svensk publik i utställningen ”Korpus”. Ett 50-tal silverobjekt i form av skålar och vaser visas.

Enkla former

– David Huycke har en imponerande hantverksskicklighet och ett mycket stort kunnande. Han har ett starkt eget uttryck och arbetar utifrån enkla former och konstruktioner, säger Mikael Nanfeldt.

David Huyckes konstnärskap är för många tämligen okänt i Norden. Efter avslutade studier 1989 i Antwerpen på Karel de Grote-Hogeschool påbörjade han sin bana som guld- och silversmed.

Sedan 1994 arbetar han också som lärare och inspirationskälla för blivande silversmeder, för närvarande vid Provinciale Hogeschool Limburg, Hasselt i Belgien.

Tungt och lätt

Ur de geometriska grundformerna; cirkeln, kvadraten och rektangeln, framträder Huyckes formsäkra korpusarbeten. Formspråket är precist avvägt och i perfekta proportioner. Hans objekt rör sig mellan det tunga, massiva och det lätta, graciösa.

Mikael Nanfeldt beskriver David Huycke som en modern silverkonstnär på mycket hög nivå. – Han tar silverkonsten ytterligare ett steg utan att därför klippa de traditionella banden. Han förmår att utveckla traditionen vidare.

– Besökaren kan förvänta sig en mycket vacker och enkel utställning. Den är stram och elegant, där silvret står i centrum. Utställningen pågår till och med 10 augusti.