Stängt till 2021. I höst stängs Sjöfartsmuseet Akvariet för ombyggnad. Redan nu flyttar delar av museet ut i staden för att vara synligt under byggtiden. Först ut är fotoutställningen ”Haenyeo – havets kvinnor” som visas i skyltfönster på Kungsgatan den här veckan.

Sjöfartsmuseet Akvariet ska byggas om med start i september. Under byggtiden – som förväntas pågå i uppemot tre år – utforskas nu nya sätt att hålla museet synligt runt om i Göteborg.

Pop-up på Kungsgatan
– Det är viktigt att vi håller kontakten med våra besökare. Vi finns ju för göteborgarna och de som besöker staden. Vi har också många andra verksamheter som kommer att fortsätta precis som vanligt, exempelvis arbete med skolor, säger Cilla Ingvarsson, samlingsregistrator på Sjöfartsmuseet Akvariet

Det är 16 september i år som Sjöfartsmuseet Akvariet stänger för om- och tillbyggnation. När det är klart kommer bland annat en helt ny byggnad under mark att utgöra ett akvarium. Den befintliga museibyggnaden får en ny entré, butik och kafé.

– Det är inte exakt bestämt när vi öppnar igen, men förhoppningsvis under jubileumsåret 2021, säger Cilla Ingvarsson.

Sydkoreanska kvinnor först ut
Först av allt på museet att flyttas ut är ett smakprov på den aktuella utställningen ”Haenyeo – Havets kvinnor” med fotografier av Hyung S. Kim. Fotografierna kommer att visas i ett av skyltfönstren på Kungsgatan mitt i staden och det är öppet mellan 15 och 20 maj.

– Det här är ett första steg i hur vi ska synas även under perioden när museet byggs om. Vi har många andra spännande idéer både när det gäller den närmaste tiden och tills vi slår upp portarna igen till det nya museet, säger Cilla Ingvarsson och fortsätter:

– Det är en väldigt intressant utställning som visar på den gamla traditionen med kvinnliga dykare och fiskare på den sydkoreanska ön Jeju. De sysslar mycket med hållbart fiske och detta är kanske den sista generationen av dessa havets kvinnor, med tanke på att yrket håller på att dö ut.