Firar med att ge besökarna extra allt. Mystiska sjöodjur, konsert med Göteborgs Indiekör och salta läckerbitar. När Sjöfartsmuseet Akvariet firar 90-årsjubileum lördagen den 7 december får publikfavoriten Smilet en egen programpunkt – alligatorn som många göteborgare minns än idag.

Från början var Akvariet en del av Jubileumsutställningen 1923 vid Korsvägen. Det flyttades senare till Ostindiska huset innan det fick sin nuvarande plats 1933, i nybyggda Sjöfartsmuseet.

– Från början var det ett akvarium som visade havslevande djur, men snart blev det en inblandning av landlevande djur, bland annat apor som sjömännen hade med sig hem, säger Björn Källström, enhetschef för Sjöfartsmuseet Akvariet.

3054.jpg
2001 stängdes Akvariet på grund av mögelskador och när den nygjorda tropiska delen av Akvariet öppnar igen 2005 förnyades också verksamheten.

Havet och havsmiljön i fokus
– Sedan dess har vi koncentrerat oss på havet och havsmiljön – vi vill vara med och rädda havet. Det gör vi genom att visa upp, lära ut och engagera besökare. Vi har också knutit oss ännu mer till det som tas upp på Sjöfartsmuseet, människans relation till havet, säger Björn Källström.

Lördagen den 7 december firas 90-årsjubileet med en lång rad aktiviteter. Förutom populära Klappa havet kan besökarna lära sig mer om sjöhästar, gå en tipspromenad bland konstiga fiskar, sjögräs och flodhästbetar, eller provsmaka annorlunda mat från havet.

Det blir också ett urval av mediebevakningen under 90 år – från alligatorer och elefantsköldpaddor till livs levande sjöodjur.

Många minns Smilet
Akvariets genom tidernas största publikfavorit, alligatorn Smilet, får en alldeles egen programpunkt. En avgjutning av Smilet finns på Göteborgs Naturhistoriska museum och zoologen Torkel Hagström berättar historien om det legendariska krokodildjuret som kom till Göteborg 1923.

– Vi brukar undvika att prata om Smilet, men vi får fortfarande många frågor om henne. Hon var otroligt folkkär. Trots att hon dog 1987 har vi besökare som vill visa henne för sina barnbarn, säger Björn Källström.

Jubileumsfirandet på Sjöfartsmuseet Akvariet pågår mellan 11 och 16 lördagen den 7 december.