Vinnaren koras i Göteborg. Bara ett par dagar efter att Sjöfartsmuseet Akvariet kunnat berätta om rekordpublik under 2011 kommer beskedet att museet är en av tre finalister i kampen om att utses till Årets museum 2012. Vinnaren koras på Museernas årsmöte i Göteborg den 29 mars.

Sedan 1994 har Riksförbundet Sveriges museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) utsett Årets Museum.

– Vi vill uppmärksamma museum som arbetar nytänkande med exempelvis samlingar, kommunikation, pedagogik eller med att dokumentera samtiden, säger Mats Persson som är generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

Vinnaren får vandringspris
Västsvenska museer har hållit sig väl framme i konkurrensen på senare år. 2009 utsågs Världskulturmuseet i Göteborg till vinnare, och året därpå drog Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn det längsta strået.

Förutom Sjöfartsmuseet är Kulturparken Småland i Växjö och Marinmuseum i Karlskrona nominerade som finalister i kampen om årets utmärkelse.

Juryn kommer nu att resa runt och besöka de tre finalisterna för att i samband med Museernas årsmöte i Göteborg (28-30 mars) offentliggöra vinnaren – som förutom ära och diplom, får ta emot glaskonstnären Bertil Valliens vandringspris av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.