Full fart trots stängda lokaler. Ta en guidad båttur i Göteborg Hamn, möt queera vattendjur eller bygg ett plastmonster av skräp. Det är några av sommarens aktiviteter hos Sjöfartsmuseet Akvariet, som kör pop-up-aktiviteter på både land och vatten när det fysiska museet är stängt.

– Akvariet fortsätter att dyka upp under, ovan och vid vattenytan i sommar. Det är högt tryck på våra aktiviteter och det känns viktigt och roligt att erbjuda ett brett programutbud även när museet är stängt, säger Karl Arvidsson, enhetschef för Publika möten.

 Sista söndagen i maj är det dags för den traditionella Megaloppisen i Majorna, som år för år växt i både omfång och innehåll. I år passar Sjöfartsmuseet på att öppna Sjömanstornet och undre ett par timmar kan den som har god kondition klättra de 190 trappstegen upp till statyn, för att kunna blicka ut över älven och de myllrande loppisbesökarna.

Sommaren bjuder också på guidade båtturer i Göteborgs Hamn, med fakta om hamnens historia och utsikt över staden från vattnet.  En torsdag i månaden från maj till september blir det stadsvandringar med maritimt tema och för barn 6–10 år ordnas gratis lovaktiviteter med maritimt tema på Göteborgs stadsmuseum.

Se på djur med queert perspektiv
Under West Pride i juni utforskar Sjöfartsmuseet Akvariet tillsammans med Göteborgs stadsmuseum HBTQ-begreppet i djurvärlden genom föreläsningar och guidade visningar.

– I min föreläsning undersöker jag hur queera perspektiv kan vara användbara för att förstå biologisk kunskap och andra djur på nya sätt. Hur påverkas vår förståelse av andra djurs liv om vi utgår ifrån heteronormen och använder våra mänskliga teorier och begrepp för att beskriva dem? Kan vi lära oss att se med nya, mer queera ögon, på både oss själva och andra djur, säger Jens Fahlström, marinbiolog på Sjöfartsmuseet Akvariet.