Fåtal forskarteam har lyckats. Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt för ombyggnation. Men bakom dörrarna sker just nu spännande forskning. Museets marinbiologer jobbar för att skapa en attraktiv parningsmiljö för tropiska koralldjur. Går allt enligt planerna kommer förökningen av koraller att ske i slutet av sommaren.

Syftet med forskningsprojektet, som bedrivs i en temporär akvariehall, är att på sikt skapa en genbank för att rädda utdöende bestånd i havet.

Förökar sig vid ett tillfälle per år
I ett experimentakvarium arbetar marinbiologerna för att simulera årstider, temperatur och ljus. De hoppas framkalla fortplantningslustan hos koralldjuren vid en viss given tidpunkt.

– De flesta korallarter har ett tillfälle per år där de förökar sig och släpper ut könsceller i form av ägg och spermier. När de väl släpper är det viktigt att alla släpper på samma dag för att de ska kunna uppstå ett möte, därför är de väldigt tajmade ute i naturen, säger David Sällström, marinbiolog.

Öppnar 2022
Om allt går vägen kommer förökningen att ske någon gång i augusti eller september. Forskarna blir då ett av ytterligare cirka fem forskarteam i världen som har lyckats.

Museet öppnar igen 2022. Då med ett helt nytt akvarium under mark med tio gånger så stor vattenvolym.