Stort avskedskalas. Den 17 september stänger Sjöfartsmuseet Akvariet för att genomgå en rejäl om- och tillbyggnad under de närmsta tre åren. Men innan dess blir det stort avskedskalas. ”Vi vill visa allt vi har en sista gång och bjuda på det som är extra omtyckt” säger museichef Carina Sjöholm.

Läs mer: Avskedsfestens program

Under en fullmatad helg, den 15:e och 16:e september, blir det avskedskalas på Sjöfartsmuseet Akvariet med allt från populära stadsvandringar och föreläsningar till nedslag i museets historia och inblick i dess framtid. Därefter stängs dörrarna och en förvandling påbörjas.

‒ Sjöfartsmuseet Akvariet ligger i en gammal fastighet som behöver underhållas och utvecklas. Vi bygger om och bygger till för att bättre kunna bedriva en modern museiverksamhet, säger museichef Carina Sjöholm.

Synligare entré
Entrén, som idag är på husets kortsida, flyttas till långsidan som vetter mot parken och Karl Johansgatan. Den blir större med nybyggda, inglasade partier och bredvid kommer ett nytt kafé byggas.

‒ Den nya entrén kommer att vara mer inbjudande, bli mer tillgänglig och kaféet kan använda parken till en uteservering.

Lokalerna ska även expandera neråt. Under parken ska nämligen nya akvarier byggas med tio gånger så stor vattenvolym än de som finns idag. Logistiken och säkerheten i byggnaden kommer att förbättras och skapa en bättre arbetsmiljö för personalen.

De tre år som museet är stängt kommer ett intensivt arbete pågå.

‒ Vi ska passa på att göra om några av våra basutställningar, forma de nya akvarierna och ta hand om alla djur.

Håller kontakten med besökarna
Även viss museiverksamhet kommer att bedrivas.

‒ Våra stadsvandringar, musiklektioner och en del andra programpunkter dyker upp på lite olika ställen runt om i stan. Vi blir inte helt osynliga.

Hösten 2021 ska det ombyggda Sjöfartsmuseet Akvariet öppna igen. Det blir ett nytt hus där besökarna kommer att känna sig hemma menar Carina Sjöholm.

‒ Vi kommer fortfarande vara ett museum för alla som är intresserade av hamn- och sjöfartshistoria, havsmiljö och hållbarhet och vi kommer fortfarande ha många aktiviteter för barn och familjer. Det blir samma innehåll med en ny inramning.

6B32.jpg

47E2.jpg

696E.jpg
Illustrationer: Gajd arkitekter