Berättar hamnens och havets historia. Sjöfartsmuseet vill få fler att upptäcka vad museet har att erbjuda och gör en särskild satsning riktad till personer som är nya i Göteborg. Vid tre tillfällen under våren ordnas visningar på enkel svenska, varvat med engelska utifrån gruppens behov.

– Vi vill sänka trösklarna och välkomna fler till museet. Om man har gått på en sådan här grej så känner man sig kanske mer bekväm, och kommer hit igen med sin familj eller en vän, säger Maria Lindahl, programsamordnare.

Visningarna sker under onsdagskvällar i januari, mars respektive maj och har olika teman. Den första ger en introduktion till utställningen En stad längs vattnet.

– Då får man veta mer om stadens historia och om hur Göteborg är en del i världen. Beroende på varifrån man kommer kan det nog finnas en del att känna igen sig i också.
Det blir även visningar av T/S Supertuben, avdelningen som riktar sig särskilt till barn och unga, samt av akvariet med dess nordiska och tropiska havsmiljöer.

Riktas till alla som nyligen anlänt
Bakgrunden till satsningen är att Sjöfartsmuseet hösten 2015 inledde ett samarbete med RFSL:s grupp Newcomers, för personer som är nya i Göteborg. Som komplement till de ordinarie visningarna erbjöd museet då en guidning på enkel svenska och engelska.

– Eftersom det funkade så bra så tänkte vi att vi ville göra det igen, säger Maria Lindahl.

Inför vårens visningar går museet ut aktivt med information till utbildningar i samhällsintroduktion och svenska för invandrare.