Djupdykning på temat havsmiljö. Hur mår egentligen fiskarna i haven och vad kan vi konsumenter göra för att förbättra situationen? Det är några av frågorna som får svar i Sjöfartsmuseets nya utställning Hej Fisk!, som bland annat ställer det hållbara kräftfisket i Bohuslän jämte fiskpinnens långa resa över jorden.

– Fisket är något som förenar alla delar på museet. Med hjälp av utställningen vill vi få upp fisket på agendan och visa att man kan göra skillnad som konsument, säger utställningens projektledare Jens Ulvås.

Med hjälp av serietecknaren Yvette Gustafssons sillar visas olika aspekter av fiskarnas liv och hur människans fiske påverkar dem och den marina miljön. Man får även möta 1914 års fiskare och se hur fiskarens vardag såg ut för hundra år sedan. Utställningen visar också en dystopisk bild av hur det kan se ut om 30 år, om vi fortsätter utnyttja jordens resurser som vi gör idag.

Vill inge hopp
– Även om det delvis är en dyster situation som visas i Hej Fisk! så vill vi att besökaren ska inges hopp. Det finns saker man kan göra för att själv påverka situationen, till exempel välja att handla certifierade och KRAV-märkta fisk- och skaldjursprodukter, säger Jens Ulvås.

Den kulturhistoriska utställningen kring det biologiskt präglade ämnet riktar sig både till allmänheten, från tio år och uppåt, och till skolor, och varje onsdagskväll är det aktiviteter på museet och alla föredrag teckentolkas.

Utställningen öppnar lördagen 27 september kl 13-15.

5576.jpg

60BA.jpg