Gjuten på gammalt asfaltlager. Den ser ut som ett ufo som landat vid Röda Sten. Men det är Göteborgs skejtares senaste attraktion. Och den har drivits fram av en grupp på Facebook. ”Redan i visionen för Röda Sten fanns förslag att göra något för skejtarna”, säger Johan Blomqvist, parkförvaltare på park- och naturförvaltningen.

– Sen bildades en Facebook-grupp om att göra en streetskejt vid Röda Sten och den fick snabbt många medlemmar. Vi kontaktade några av dem och bildade en arbetsgrupp, berättar Johan Blomqvist.

”Mjuk och skön att köra på”
Till slut fick två medlemmar i Göteborgs skateboardförening, Christian Ingelhammar och Fredrik Fabo, i uppdrag att designa platsen. De har skapat en 25 meters rund yta med en röd hålig bula i mitten, att hoppa över.

Den nya skejtplatsen – ibland kallad skejtpuck – ligger i kanten upp mot Sjöbergen, där det förr fanns ett asfaltlager.

– Asfaltlagrets gamla betongruin fanns kvar, så vi fyllde upp den med fin betong som har slipats så att den är mjuk och skön att köra på.

Själva ytan har varit klar ett tag och nyligen har också ”möblemanget” kommit på plats: Ett räcke och tre granithällar som avancerade åkare kan slajda på.

Litet torg
– Det här är ju en mindre grej, skejting i stadsrummet, för folk i de västra stadsdelarna. Mindre ställen behövs också, alla har inte möjlighet att åka till den stora actionparken i Burgårdsparken, säger Johan Blomqvist.

Den nya ”pucken” vid Röda Sten är dock inte till bara för skejtare, utan ska kunna användas vid andra evenemang också, som ett litet torg.

4B86.jpg