Fånga solen på Playa Stenpiren. Känn sanden mellan tårna, lägg dig till rätta i solstolen och kolla in utsikten över P-Arken, Lindholmen och Älvsnabben. En sandstrand har växt fram på kajen vid Stenpiren.

Bland kajpollare, betonggrisar och gatsten, på en tidigare lite förbisedd yta mellan Stenpirens resecentrum och parkeringspråmen P-arken, har Göteborgs Stad byggt upp en tillfällig sandstrand.

– Det var en ganska tråkig plats, en mitt-emellan-yta som användes som parkering. Vi vill i stället skapa platser där folk kan vara och umgås, säger Samaneh Lomander.

Hon är projektledare på Trygg, vacker stad, som står bakom projektet. Med hjälp av sand, solstolar, parasoller, palmer och andra växter har de försökt göra om platsen till en grön oas mitt i stadsvimlet.

Tillgång till älven
Tanken med denna och liknande satsningar är att ge göteborgarna bättre tillgång till vattnet. Det har varit ett återkommande önskemål från göteborgarna själva, och finns också med som mål i flera av Göteborgs Stads strategidokument för stadsutveckling och det offentliga rummet.

Enligt Samaneh Lomander har responsen hittills varit god.

– Flera som kom förbi när vi var där och jobbade sa att ”herregud, det här är ju perfekt – ge oss fler sådana platser!”. Och när jag gick förbi härom veckan var varenda solstol upptagen – det är roligt, säger hon.

”Fler liknande ställen”
Hon berättar att vi kommer att få se fler liknande projekt i och med de många stora byggen som redan pågår och inleds de kommande åren inom bland annat Västsvenska paketet.

– När vi har så mycket platser som kommer att byggas om under långa tidsperioder framöver blir det viktigt att vi gör något bra av dem under tiden. I dag används ofta ytor vid vattnet som exempelvis parkering, och jag tror det finns fler liknande ställen i staden där man kan möblera om och göra fint framöver.

För den som vill komplettera stadsbeachhänget med ett bad är dock Playa Stenpiren inget alternativ. Det går däremot bra vid det allmänna badet i Jubileumsparken i Frihamnen. Stranden vid Stenpiren kommer att finnas till slutet av oktober.