Gratis sumobrottning, DJ-kurs och brännbollsturnering blir det i Slottsskogen under fredagen, då många ungdomar antas söka sig till parken för att fira sommarlovets start. Bland andra Ungdomsfullmäktige står bakom arrangemanget Outro, för att öka säkerheten och motverka fylla och våld.

Redan vid lunchtid på fredag öppnar det stora cirkustältet som rests framför Björngårdsvillan i Slottsskogen och sedan pågår festen och aktiviteterna fram till midnatt.

Extra belysning för trygghet

DJ-kollektivet Sister håller workshop i skivspelandets ädla konst och i takt med beatsen kan den som så önskar spela samba-fotboll eller brännboll i någon av de turneringar som arrangeras under dagen. Med eller utan sumobrottnings-dräkt, som även finns att tillgå.

– Våfflor och fika finns för en väldigt billig peng och för att alla ska känna sig säkra och trygga, och för att det ska bli fint, har vi satsat mycket på extra belysning på området, säger Jens Lundberg som är en av arrangörerna.

Uppehåll sen år 2000

Hur många ungdomar som väntas till parken är osäkert, det hänger så klart mycket på vädret. Konserten med bandet Tunguska kommer dock att starta klockan 20 oavsett väder, vid regn inne i tältet och vid sol utanför.

Outro arrangerades i Slottsskogen redan 1999 och 2000 men har sedan gjort uppehåll.

”Åtgärd mer än ett evenemang”

– Outro är egentligen mer en åtgärd än ett evenemang. Vi finns där för ungdomarna som annars inte har något att göra på sin skolavslutning, men som ändå brukar ta sig till Slottsskogen. Här finns musik och ordningsvakter och en plats att känna sig trygg på, säger Jens Lundberg.

Bland finansiärerna finns Ungdomsfullmäktige, son har satsat 50.000 kronor av sin budget på att finansiera bland annat ordningsvakterna och cirkustältet, samt park- och naturförvaltningen och Göteborg & co.