Under tre dagar i juni förvandlas ett område i Lärjeåns dalgång till Futuretopia. Barn mellan 8 och 14 år spelar då upp ett lajvspel om hur de tror att det ser ut i Angered om 100 år. Redan nu på lördag, 3 maj, hålls en arbetsdag då ett stort tält reses på torget utanför Blå Stället.

– På lördag ska vi sy kläder – futurekostymer – som barnen själva har fått rita utifrån fantasier om hur deras rollfigur ser ut om 100 år, berättar projektledaren Birte Niederhaus.

Började i januari

– Några kommer att jobba med kostymerna inomhus, resten kommer att vara utomhus och resa det stora tält som vi har köpt och som ska användas under lajvet.

Birte Niederhaus är till vardags skådespelare och regissör i teatergruppen Die Bühne. Tillsammans med ett par andra pedagoger har hon sedan i januari arbetat med de cirka 40 barnen från Angered inför lajvspelet.

– Vi har haft undervisning två-tre gånger i veckan och jobbat med dans, nycirkus, rollspel, storyline och framtidens kläder och hus, berättar Birte Niederhaus.

Ska ut på spökvandring

Futuretopia är alltså en fantasi om Angered om 100 år. Grundhistorien handlar om mötet mellan två grupper: De Bofasta bor i Lärjeåns dalgång, odlar ekologisk mat, drivet ett ekologiskt värdshus och ägnar sig åt hantverk. De Resande är cirkusartister, fakirer, trollkonstnärer och dansare. En dag dyker de upp för att slå sig ner i dalgången.

Hur mötet mellan grupperna går och hur historien sedan utvecklar sig har barnen fått fantisera om och styra, med hjälp av pedagogerna.

– Detta är ju ganska små barn, de flesta är i tioårsåldern, så man kan inte räkna med att de kan ”vara sina roller” i tre hela dagar, utan vi pedagoger kommer att ge dem uppdrag kring olika småhistorier, säger Birte Niederhaus.

– De ska till exempel ut på en spökvandring och söka efter ett Orakel….

Hoppas på lyckligt slut

Men hur det hela slutar vet man inte riktigt. Det beror på hur lajvspelet går.

– Det finns flera olika trådar, bland annat en kärlekshistoria mellan en från De Bofasta och en från De Resande, så vi får se hur det går. Vår förhoppning är att det ska bli ett lyckligt slut…

I juni börjar framtidsbyn byggas upp och sedan äger lajvspelet rum 16-18 juni, under första veckan på sommarlovet. Eftersom ett lajvspel är som en sluten teater, ska det inte finnas någon publik.

Men i det här fallet kommer barnen att visa upp vad de lärt sig i en föreställning för föräldrar och släkt på eftermiddagen 18 juni.

Sponsras av företag

Futuretopia är ett projekt som drivs av Angereds Kulturskolor, som tidigare fått erkännande för sin barnverksamhet, bland annat priset som Sveriges bästa kulturskola 2006.

Projektet sponsras av en rad företag som ställer upp med arbetskraft, byggmaterial, containrar och bajamajor, kläder, textiler och annan rekvisita.