På lördag invigs Göteborgs barn- och ungdomsfilmfestival, Screen 2011. I år är det elever från Svartedalsskolan som valt filmer. De kommer även att vara värdar för festivalen, som äger rum på Världskulturmuseet. Biljetterna är gratis för alla under 20 år.

Det är andra året som Barn- och ungdomsfilmfestivalen äger rum. Tolv högstadielever från Svartedalsskolan, som alla har film som fördjupningsämne, arrangerar festivalen under sin praktiktid.

Personalen på Världskulturmuseet gjorde ett första urval av filmer baserat på vad som är aktuellt i samhället och på museet just nu. Sedan tog eleverna över.

-De har fått se en mängd olika filmer, de har fått skriva recensioner och de har diskuterat filmerna och betygsatt dem, säger Thereze Almström på Världskulturmuseet.

Tror på publikrekord

De filmer som eleverna rankat högst kommer att visas. Festivalen bjuder på svensk och utländsk kvalitetsfilm, både tecknat och spelfilm, för såväl små barn som större barn och ungdomar.

Flera japanska titlar finns med, som Min granne Totoro och Spirited away. Andra titlar är Molly Monster, Bekännelser om killar, kyssar och katter samt Karla och Jonas.

Under festivalveckan visas filmer både under skoltid och på andra tider. Barn och unga kan komma till museet med sin skola, eller privat.

-Förra året hade vi 900 besökare och vi hoppas och tror att det blir ännu fler i år, säger Thereze Almström.

Ungdomarna sköter det mesta

Eleverna från Svartedalsskolan är med och jobbar under hela veckan.

-De är värdar för festivalen, tar emot biljetter och presenterar filmerna. Och så bloggar de på Världskulturmuseets blogg också, berättar Thereze Almström.

Festivalen invigs lördag den 22 januari klockan 13 och pågår till lördag den 29 januari. Filmerna är gratis för alla barn och unga under 20 år. För de som är äldre kostar en biljett 40 kronor.