Skolan som arena en mötesplats för barn och familj. För många familjer finns inte möjligheten att resa eller delta i aktiviteter som kostar pengar. Genom satsningen Skola som arena håller ett antal skolor i Göteborgs Stad öppet för barn och familj i sommar, som en mötesplats med aktiviteter för alla åldrar. 

Louise Eriksson är rektor på Landamäreskolan i Biskopsgården.

Om några dagar ringer det ut till sommarlov för Göteborgs skolbarn. Efterlängtat för de flesta. Men för en del barn innebär den långa ledigheten också ovisshet och oro, när vardagens trygga rutiner försvinner.

– Det är viktigt att få känna sammanhang, en tillhörighet. Alla barn har inte en aktiv fritid och då blir skolans roll ännu viktigare, säger Louise Eriksson, rektor på Landamäreskolan i Biskopsgården.

– I vårt område står skolan ofta för trygghet, kontinuitet och rutiner. Och för att nå de barn som inte har fritids, som kanske inte är aktiva i någon förening, och vars familj inte har råd att resa iväg, behöver vi satsa i närområdet.

Aktiviteter i Biskopsgården för alla åldrar

På Landamäreskolan och Svartedalsskolan på Hisingen finns det möjlighet att delta i aktiviteter och träffa andra barn och familjer under i stort sett hela sommarlovet. Mellan den 21 juni och 15 augusti arrangeras allt från spontanidrott till tipspromenader på eller i närheten av skolorna.

– Genom Skola som arena har vi på skolorna möjlighet att vara med och erbjuda eleverna, och i flera fall hela familjer, sommarlovsaktiviteter. Detta skapar bättre förutsättningar för att vi ska ha glada och trygga elever och vi kan också samverka mer med vårdnadshavare. De familjer som behöver stöd kan få det och också träffa andra familjer. Det ger effekter i hela närområdet, säger Louise Eriksson.

Lundby satsar på kultur

På Bjurslättsskolan i Lundby är det också full fart i sommar. Här inleds lovet med ett tredagars teaterläger med kulturskolan. Veckan efter börjar Sommarkul för barn i mellanstadieåldern, och pågår hela sommaren. Sommarkul är ett samarbete med Fritid och Ungdomssatsningen Hisingen. Tillsammans med barnen skapar feriejobbare och unga ledare aktiviteter i området runt skolan.

Robert Jansson är en av de unga ledare som sommarjobbar på Skola som arena vid Bjurslättsskolan.

Robert Jansson är en av de unga ledare som sommarjobbar på Skola som arena vid Bjurslättsskolan. Hans roll är att handleda feriejobbare i att hålla olika workshops.

– Jag jobbade på Bjurslättsskolan förra året också, med bildworkshops. Det blev en stor grej och många barn och unga kommer tillbaka i år. Det känns jättekul.

I år blir det lite extra fokus på kulturaktiviteter i Lundby, i samarbete med kulturskolan. Förutom workshops och teater kommer det att finnas olika aktiviteter inom konst, dans och musik att ta del av.

Robert Jansson har själv gått i kulturskolan och tagit del av många aktiviteter under åren. För honom känns det viktigt att bidra till att fler får samma möjligheter som han hade som barn.

– Det har betytt mycket att vara med i ett sammanhang, med en grupp människor som gör saker tillsammans. Det var härliga somrar och jag hoppas att barnen jag träffar i sommar ska få lika roligt, säger Robert Jansson.

Vinnande bidrag från medborgarbudget genomförs

Under sommaren kommer även flera av de vinnande aktiviteterna i Lundbys medborgarbudget Din idé att genomföras. Din idé är en samverkan mellan Göteborg Stad, Stena Fastigheter, Familjebostäder och Fastighetsägare Centrala Hisingen. Barn och vuxna har fått lägga förslag och rösta på vilka aktiviteter de vill göra tillsammans med andra i området kring Bjurslättsskolan. I sommar genomförs bland annat de vinnande aktiviteterna parkour och ponnyridning.

Klara Andersson är processledare för Skola som arena i Lundby och en av de drivande krafterna bakom Din idé. Hon har sett ett stort engagemang bland barnen i Lundby.

– Barnen har verkligen uppskattat att få vara med och bestämma och de har haft massor av kreativa idéer. Pandemin har satt några käppar i hjulet men nu kan vi äntligen börja förverkliga de vinnande idéerna tillsammans med barnen.

Skola som arena har också sommaraktiviteter på skolor i Bergsjön, Lövgärdet och Tynnered.

Foto: Lo Birgersson