Sex meter hög, fem meter bred. Göteborgs nyaste skulptur invigs på fredagen på Bananpiren i Frihamnen. Vit och tunn ser den ut som ett figurklippt tårtpapper, men storleken gör den till ett nytt blickfång som syns på långt håll.

Skulpturen heter Lingaphone och har skapats av Olav Christopher Jenssen, en av Norges främsta konstnärer som nått internationellt erkännande både inom måleri och skulptur.

Lingaphone inleder den sista etappen i Göteborgs Internationella konstbiennal som pågår till och med söndag 13 november. Skulpturen står på Bananpirens yttersta spets, väl synlig både från Hisingen, från fastlandet och från Göta älvbron.

Belyst på kvällstid
Skulpturen är sex meter hög och fem meter bred, men bara 13 cm tjock.

– Den kommer att vara belyst på kvällstid så den kommer att synas bra även då, nästan som ett landmärke, säger Ulrika Sten, projektledare för konstbiennalen.

– Vi är jätteglada att Göteborg fick den första stora Lingaphone-skulpturen.

Olav Christopher Jenssen har tidigare placerat ut ett par liknande, mindre prototyper i Tyskland, inspirerad av metoden att vika papper flera gånger och klippa mönster i dem. Han säger sig ha funnit ett flexibelt system i Lingaphone-skulpturerna.

Skulpturen tillägnas Röda Stens konsthall
– De kan göras i vilken storlek som helst, just för att enheten är avslutad i sig självt. De får bara större proportioner, i förhållande till miljön och skalan på platsen, säger Olav Christopher Jenssen.

– Skulpturerna är vita i en slags hågkomst av pappersarket och det ger dem en egen karaktär. De blir helt autonoma i förhållande till omgivningen – vi glömmer hur litet det är runt om oss som egentligen är vitt. Poängen är att de förblir främmande i miljön.

Tanken är att skulpturen genom sin vita, distinkta yta inte blir en del av den omgivande miljön utan förvandlar omgivningen till en del av konstverket. Olav Christopher Jenssen bor i Tyskland och Sverige och är sedan 2007 professor i måleri vid högskolan för bildkonst i Braunschweig.

Han har tillägnat skulpturen till Röda Stens konsthall, som är huvudman för konstbiennalen. Men den kommer att stå kvar på Bananpiren även efter biennalens slut. Verket har tillkommit med stöd av Göteborgs Stad.

Kommer ge ljusreflexer ner i älven
Lingaphone invigs klockan 14 på fredagen på Bananpiren, eller Södra Frihamnspiren som den heter officiellt. Invigningstalare är kulturnämndens ordförande Thomas Martinsson samt Gertrud Sandqvist, professor vid Malmö Konsthögskola och en av curatorerna till årets biennal.

– På natten kastar skulpturen en ljusreflex ner i vattnet – Göteborgs egen fullmåne, säger Gertrud Sandqvist.

– Lingaphone blir den del av Göteborgsbiennalen 2011 som finns kvar i staden när den övriga konsten har monteras ner för detta år.

Konstbiennalen arrangeras med stöd av Göteborgs kulturnämnd, Västra Götalandsregionen och Statens kulturråd. Årets biennal är den sjätte sedan starten 2001 och temat är ”Pandemonium – Art in a time of Creativity Fever”.