Designelever drabbade. Två konstverk i den pågående utomhusutställningen på Bunkeberget i Gamlestan har forslats bort. – Att konstverk helt försvinner är oacceptabelt, säger Janne Hilmersson, lärare vid Stenebyskolan som är en del av Göteborgs Universitet.

Under sommaren har andraårselever i Järn & Stål vid Steneby i Dals Långed ställt ut resultaten av projektet Objekt som inbjuder till interaktion på Bunkeberget mitt i Gamlestaden. Där har besökare kunnat ta på och använda skulpturer och konstobjekt.

”Tråkigt att inte fler får uppleva den”
Nu är två av verken spårlöst försvunna: Ludvig Ödmans fristående skulptur Jag är en grävling och Jokum Lind Jensens Utsikten som bestod av tre höga sitsar, fastbultade på berget.

– Tanken med projektet var att besökarna skulle samspela med studenterna konstverk. Men att interagera så till den milda grad att man monterar ner och avlägsnar dem från platsen var inte syftet, säger Janne Hilmersson.

– Även om det är smickrande att någon tycker om min konst så mycket att de stjäl den, är det tråkigt att inte fler får uppleva den. Och jag får inte heller chansen att sälja mitt verk, säger Jokum Lind Jensen som polisanmält det hela.

Utställningen, som pågår fram till 9 september, är ett samverkansprojekt mellan Göteborgs Universitet, Park- och naturförvaltningen och föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden.