Designstudenter ställer ut. Bunkeberget mitt i Gamlestan är en bortglömd oas med stora möjligheter. Det insåg Stenebys studenter som i helgen lät sina smidda skulpturer ta plats bland bergsskrevor och ekar.

En del av Stenebyskolan i Dals Långed tillhör institutionen för konsthantverk och design vid Göteborgs Universitet. Där kan man bland annat lära sig att i järn och stål forma konst för offentliga miljöer.

Vill att fler upptäcker Bunkeberget
– När studenterna fick välja mellan att ställa ut i Trädgårdsföreningen eller på Bunkeberget i Gamlestan valde nästan alla Bunkeberget. Kanske för att restriktionerna där är mindre, säger Johan Blomqvist, parkintendent vid park- och naturförvaltningen.

Två bänkinstallationer prioriterade Trädgårdsföreningen – i övrigt lockades studenterna mest av utmaningen på det än så länge sparsamt utnyttjade Bunkeberget.

– Hittills är det mest ungdomar som hittat upp på berget – men vi ser gärna att många fler ska upptäcka den här gröna oasen, och ekarna, mitt i det tätbebyggda Gamlestan, säger Johan Blomqvist.

Klätterhjälp i den vilda terrängen
I närmare tre månader, fram till den 9 september, kommer Stenebystudenternas utställning att finnas kvar på berget och bjuda in till närkontakt med besökarna. Att man kan ta på och använda skulpturerna är viktiga förutsättningar för studenternas arbeten. Vare sig det handlar om stora trumpeter att blåsa i, eller klätterhjälp i den vilda terrängen.

– Det här känns extra roligt eftersom Gamlestan och Kortedala inte är särskilt bortskämda med sådana här initiativ. Och det är min förhoppning att den här utställningen så småningom ska följas av fler satsningar på Bunkeberget, säger Johan Blomqvist.

142C.jpg
Foto: Lena Tunborn