Väntas locka flera tusen. Nyfiken på ditt ursprung? 18-20 mars arrangeras Släktforskningens dagar på Stadsbiblioteket. Både nybörjare och mer drivna släktforskare ska inspireras att gräva djupare i sin historia. Intresset väntas bli lika stort som förra året – då vällde tusentals in för att få tips om hur man kan gå vidare bakåt.

Att ta reda på mer om sina förfäder är ett sätt att lära känna sig själv. Var kommer egentligen gropen i hakan ifrån? Och stämmer det att morfars far emigrerade till Amerika?

Något för alla
Den som vill lära sig de bästa knepen för att kartlägga sina anfäder ska inte missa Släktforskningens dagar på Stadsbiblioteket 18-20 mars. Både släktforskningsproffs och representanter från olika arkiv finns på plats för att dela med sig av kunskaper.

Föreläsningarna spänner över ett stort fält – från källkritik till historiskt väder och Wasaättlingar.

– Ambitionen är att det ska finnas något för alla, vare sig de är nybörjare eller har specialintressen, säger Susanne Fleischer, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Tips om hur man hittar okänd far
Elisabeth Reuterswärd, tidigare 1:e arkivarie i Lund, är en av föreläsarna. Hon är aktuell med den nyutkomna boken Fader okänd.

– Det är ett problem som alla släktforskare stöter på i kyrkböckerna förr eller senare. Här kan man få tips och idéer om hur man ändå kan klura ut vem som är far till barnet, säger Susanne Fleischer.

Förra årets Släktforskningsdagar lockade tusentals personer. Och intresset för att rota i sina rötter verkar bara öka.

Ser allt fler yngre intresserade

– Det är en folkrörelse. Att släktforska tar tid och fortfarande är det mest medelålders och äldre som håller på. Men jag ser allt fler yngre som är intresserade, säger Susanne Fleischer.

Varje onsdag samlas släktforskare på Stadsbiblioteket. Träffarna är ett samarbete med Göteborgsregionens Släktforskare som också såg till att Släktforskningens dagar hamnade på Stadsbiblioteket. Dagarna arrangeras i samarbete med AD-Online, Region- och Stadsarkivet i Göteborg och Göteborgs-Emigranten.