Parningstiden närmar sig. Slottsskogens 34 humboldtpingviner kunde i förra veckan flytta in i sitt nyrenoverade vinterkrypin. Där har de snabbt funnit sig tillrätta inför parningstiden som infaller mellan jul och nyår.

Humboldtpingviner trivs vanligen bäst i sydamerikanskt klimat, men har egentligen inga problem med vare sig kyla eller snö. Möjligen har fåglarna blivit lite bortskämda i Slottsskogen och visade snabbt sin uppskattning för det nyrenoverade vinterhägnet.

Det gamla utrymmet, där pingvinerna kan gå ut och in, har nyligen också försetts med nytt stenunderlag. Samtidigt som fågelhuset gjorts i ordning har även andra delar av pingvinernas område setts över. Runt poolerna har till exempel byggts naturtrogna berg där pingvinerna nu gillar att klättra upp för att hålla koll på vad som händer runtomkring.

– Vi har försökt göra det så naturtroget som möjligt – ungefär som pingvinerna levde i det vilda, säger Katrin Hansson som är djurparksföreståndare i Slottsskogen.

Ville in i värmen
Vid sidan av sälarna och älgarna hör humboldtpingvinerna till parkens populäraste djur. Och när pingvinerna i förra veckan såg möjligheten att ta det renoverade fågelhuset i besittning var de inte nödbedda.

– Normalt sett brukar de vilja vara ute ända fram till Lucia, men när det blev riktigt kallt i förra veckan knackade de på dörren för att tala om att de ville in i värmen. Då satt de på rad och bara väntade, berättar Katrin Hansson.

Fåglarna närmar sig nu sin häckningsperiod. Då kommer pingvinparen att dra sig tillbaka till ett mer privat område för att boa ner sig med blåbärsris. Kring nyår läggs äggen, och under februari väntas ett antal nya små pingviner vara färdigruvade.

– Fast även om dom drar sig tillbaka i sina reden brukar de flesta komma ut vi matningen halvtre – så då kan man komma och titta, säger Katrin Hansson.